Nå bulkes julen inn

vinter trafikk

Uka før jul er blant de verste innen trafikkulykker og parkeringsskader. I fjor var det nær 11000 hendelser som kostet 230 millioner kroner, viser tall fra Finans Norge. Stress med å rekke de siste julegaveinnkjøpene er trolig hovedårsaken til den store bulkeuka.

– Om ikke før så vil vi garantert oppleve tusenvis av små og store trafikkulykker i helgen. På det verste kan det bli over 200 ulykker i timen. Foruten eneulykker pleier det florere med bulkeskader etter påkjørsler på parkerte biler samt ryggeulykker i søyler og vegger på parkeringshus, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Menn kolliderer dobbelt så mye
Ikke overraskende er det menn i alderen 35 til 50 år som troner på toppen av ulykkesstatistikken, tett etterfulgt av menn 50 til 64 år og menn over 65 år.

Les også:  LESERINNLEGG: Bilistene skal piskes på plass

– Spesielt innen påkjørsler på parkerte biler, og for så vidt påkjørsler bakfra i fart, ser vi at menn dominerer som synder bak rattet. De kolliderer dobbelt så mye som kvinnelige sjåfører. La derfor kvinnene overta rattet i disse dager, så er risikoen for bulkeulykker mye mindre. Det kan også bidra til å senke stressnivået og berge julefreden, sier han.

Forventer bulkelørdag
Desember er tradisjonelt den måneden i året med flest antall trafikkulykker. I løpet av de fem siste årene har det vært nær 200.000 trafikkulykker til en kostnad på vel 4 milliarder kroner. Majoriteten av ulykkene skjer i og rundt de store byene, og nærmere jul som oftest på vei til eller fra de store kjøpesentrene.

Les også:  Den nye trendgrønnsaken: Brokkolini

– Man forventer årets største reisedag fredag, og vi forventer en av årets største bulkedager lørdag med storinnrykk på veiene til kjøpesentrene. Blir det i tillegg mye snø eller tidvis glatte veier kan det bli kaotisk enkelte steder, for ikke å snakke om kø. Sett av god tid dersom du skal ut å kjøre, og senk skuldrene slik at du unngår stressede situasjoner i trafikken, sier Brandeggen.

Ta handleturen før 12
Tryg Forsikring anbefaler å få handleturen unnagjort før kl. 12. Tidlig formiddag er den sikreste tiden statistisk, da er sjansen minst for køståing og sammenstøt. Det beste er selvsagt å la bilen stå, men må du ut og kjøre anbefaler vi å:

  • Unngå de store kjøpesentrene dersom du har mulighet.
  • Parker bilen langt fra inngangspartiet der de fleste ikke vil parkere. Da er sjansen for sammenstøt minst.
  • Rygg inn når du parkerer. Da har du oversikt over trafikkbildet når du skal ut. Mange uhell og ulykker skjer idet man rygger ut fra en parkeringsplass.
  • Blir du påkjørt, sjekk med ditt forsikringsselskap om du kan unngå bonustap ved parkeringsskade som andre har skyld i.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.