– Uaktuelt med lovfestet minstelønn i Norge

Foto: Maria Sand

EU-kommisjonen la onsdag frem forslag til nytt direktiv om å innføre minstelønn i EU og EØS-området.

– Lovfestet minstelønn er helt uaktuelt i Norge. Lønn skal fastsettes i forhandlinger mellom partene i arbeidslivet, sier nestleder Peggy Hessen Følsvik i LO.

LO er enig i den grunnleggende utfordringen i Europa som handler om å sikre alle rett til å organisere seg, forhandle frem tariffavtaler og en anstendig lønn. Det foreslåtte direktivet vil ikke bidra til dette. 

Les også:  Dette må du vite om usaklig oppsigelse

– Forslaget baserer seg på en manglende forståelse for den norske modellen og hvordan kollektive forhandlinger foregår, mener LOs nestleder.

I stedet for å bidra til at partene i arbeidslivet kan styrke sine posisjoner i arbeidslivet og forhandle om tariffavtaler så risikerer EU nå å pålegge nasjonale myndigheter å gjøre inngrep i både lønnsdannelse og avtaleinngåelse.

– Et EU-direktiv om minstelønn vil kunne påvirke den norske modellen med frie forhandlinger negativt.

Les også:  Varsler kontroll av vinterfiske i Nordland

Nordisk fagbevegelse og arbeidsgiverorganisasjoner har stått sammen om å si nei til EUs direktiv om minstelønn.

– Vi kommer til å fortsette samarbeidet med våre nordiske kolleger i tiden fremover, for å sikre at et direktiv om minstelønn ikke påvirker det nordiske og velorganiserte arbeidslivet, sier Hessen Følsvik.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.