Varmepumpeprisen 2019 gikk til Tine

novap

Varmepumpeprisen deles hvert år ut av Norsk Varmepumpeforening. Tine fikk prisen under Varmepumpekonferansen tirsdag 19. mars.

– Tine har i flere prosjekter tatt i bruk ny og banebrytende teknologi med varmepumper til oppvarming og kjøling, sier daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen. Han mener vi må forvente økt fokus på CO2-utslipp i industri i tiden fremover.

– Derfor er det viktig å løfte frem bedrifter som Tine, som viser hvordan fossil energibruk i industrielle prosesser kan erstattes med fornybare løsninger, poengterer Hagemoen. 

Les også:  Sven-Erik Holsbø ny direktør i Frost Kraftentreprenør

Varmepumper «midt i blinken» for Tine
– Det er veldig gøy å se at arbeidet vi gjør blir lagt merke til – det gir inspirasjon til å jobbe videre, sier Kim Andre Lovas, fagspesialist energi i Tine Produksjon.

Tine har ambisjoner om å være best på bærekraft i norsk matbransje. Klimanøytralt holder ikke; også energibruken må ned.

– Da er varmepumper midt i blinken. Og vi er så heldige i Tine at vi har både kjøling og oppvarming, noe som gjør det spesielt gunstig for varmepumper, poengterer Lovas. 

Les også:  Nytt program skal gjøre ukrainske flyktninger i Norge til gründere

Ansvar for å bidra
Tine er en stor aktør og ganske spredt utover landet. Lovas tror dette gjør det lettere å se mulighetene med teknologi.

– Som en stor aktør er det også en del av ansvaret vårt å være med og bidra til utviklingen. Blant annet deltar vi i flere forskningsprosjekter, og det har vært med på å heve våre egen kompetanse på varmepumper, sier han.

Forskningen handler særlig om å utvikle industrielle varmepumper som leverer høy temperatur, og som er basert på naturlige kuldemedier. 

Les også:  Sven-Erik Holsbø ny direktør i Frost Kraftentreprenør

Kutter utslipp og energibruk
Tine Meieri i Ålesund er et av flere eksempler på hvordan klimagssutslipp blir kuttet drastisk med banebrytende varmepumpe-teknologi. Der sørger varmepumper for å produsere damp fra fjernvarme.

Et annet eksempel er Tines nye meieri i Bergen, som blir selskapets mest energieffektive og miljøvennlige. Ved meieriet i Bergen leveres all varme og kjøling av varmepumper, og energibruken reduseres med ca 40 %. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.