Unngå at kafébesøket blir et mareritt

telenor

For mange er det helt naturlig å koble seg til åpne nettverk på kafé, hotell eller andre offentlige steder. De færreste tenker over sikkerhetsrisikoen de utsetter seg for. Telenor anbefaler at du bruker 4G fremfor å koble deg til trådløse nett på offentlige steder.

De fleste av oss har gjort det. Satt oss ned på kafé og søkt opp gratis nettverk. De færreste er klar over at dette faktisk er ganske risikabelt. Gjennom åpne nettverk er det relativt enkelt for hackere å få tilgang til mobilen din og til brukernavn og passord. Dette kan igjen brukes til å påføre deg stor skade. 

Les også:  Fjellferie i sommer? Dette må du tenke på

– Risikoen med et åpent trådløst nettverk er at du aldri vet hvem som er koblet til, og i verste fall avlytter kommunikasjonen din. Du risikerer at kontakt med venner, jobb, bank og andre kan bli avlyttet på ukjente trådløse nett, sier sikkerhetsdirektør Hanne Tangen Nilsen i Telenor Norge. 

– Om du sitter på en kafé eller en flyplass der det er mange mennesker, er det alltid en viss fare for at noen kan «kuppe» det trådløse nettet og få tilgang til mobiltelefonen eller datamaskinen din, forsetter Tangen Nilsen.

Les også:  Mange unge har ikke reiseforsikring

Hun får støtte av sikkerhetsekspert og daglig leder i Aeger Group, Jahn-Helge Flesvik, som har jobbet med sikkerhet på taktisk og strategisk nivå i Forsvaret i mer enn 20 år. 

Det er heller ikke gitt at du er trygg dersom du kobler deg til nettverk på hotell. Eller, som det kan vise seg, det du tror er det offisielle hotellnettet. 

– Det er ikke uvanlig at noen setter opp falske såkalte hotspots i eller rundt hotellet, med samme navn som hotellet. Mange risikerer å koble seg på dette i stedet for det ekte nettet. Der er også mulig å sette opp utstyr som «jammer» hotellnettet, slik at folk kobler seg til ditt falske nett i stedet for det ekte, sier Flesvik.

Les også:  Nettsvindel øker: Nå får du advokathjelp online

En hacker kan med svært enkle grep få tilgang til alt du har på maskinen eller mobilen din om du surfer på et åpent nett, eller kobler deg til et slikt «falskt nett». 

– Dette foregår i veldig stort omfang. Straks en hacker har oppnådd en forbindelse til en telefon eller datamaskin, er det i de fleste tilfeller fritt fram til all mulig sensitiv informasjon, forklarer Flesvik.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.