Trysil-Knut prisen 2018 til skidronningen Marit Bjørgen

trysil-knut

Marit Bjørgen er vel kjent som en av Norges største langrennsløpere. I OL-sammenheng har hun vunnet åtte gull-, fire sølv- og tre bronsemedaljer og er dermed tidenes mestvinnende vinterolympier. Hun er også den mestvinnende VM-medaljør i langrenn med 26 medaljer, hvorav 18 gullmedaljer.

Hun ble kalt «VM-dronningen» av Oberstdorf i 2005 med tre gull, én sølv og én bronse og «OL-dronning» i 2010 i Vancouver med tre gull, én sølv og én bronse. Både i VM 2011 og 2013 vant hun fire gull og én sølv. Under OL 2014 i Sotsji vant hun tre gull, mens hun vant to gull-, en sølv- og to bronsemedaljer under Vinter-OL 2018 i Pyeongchang.

Les også:  Disse skiskytterne er klare for Holmenkollen

114 seire i verdenscupen!
Bjørgen har vunnet verdenscupen sammenlagt fire ganger, sprintverdenscupen fire ganger og distansecupen to ganger. Hun er med sine 114 seire den langrennsløperen i verden som har vunnet flest verdenscuprenn individuelt.

Hun har også 29 verdenscupseire i stafett, samt 25 norske mesterskap i langrenn. Hun vant Tour de Ski 2014/15.

Et nasjonalt forbilde
Valget av Marit Bjørgen som årets Trysil-Knut var lett. Helt siden 2003 har hun vært Norges fremste kvinnelige langrennsløper. Til tross for motgang og enkelte år med svakere resultater har hun gjennom målbevisst arbeid kommet tilbake og levd opp til Trysil-Knut prisens målsettinger om å hedre de som har vist evne til å nå målene om raskere, høyere, lengre.

Les også:  Svømming: Ny norsk rekord og VM semifinale

Trysil-Knut er et nasjonalt symbol på mot og evne til å mestre utfordringer. Han ble et ideal for norsk ungdom. Marit Bjørgen har også blitt et forbilde for norsk ungdom, ikke bare for sine mange bragder i skisporet, men også for den personen hun er. Selv om hun nå legger opp som toppidrettsutøver vil hennes bragder og fine framtreden bli husket lenge.

Prisutdeling før rulleskirennet
Trysil-Knut prisen deles ut av fylkesmann Sigbjørn Johnsen i forkant av rulleskirennet 13. august, nærmere bestemt kl. 17.30 utenfor Trysil rådhus. Ved siden av Sigbjørn Johnsen består komitéen av tidligere statsråd, fylkesmann og stortingsrepresentant Sylvia Brustad, tidligere ordfører Ole Martin Norderhaug, Skistardirektør Bosse Halvardsson og sponsorgeneral Svein Skarpmo. Prisen er en statuett av Trysil-Knut, laget av kunstneren Skule Waksvik.

Les også:  Svømming: Ny norsk rekord og VM semifinale

Tidligere prisvinnere er:

2008: Gunnar Sønsteby

2009: Dagfinn Enerly

2010: Aksel Lund Svindal

2011: Petter Northug

2012: Olav Thon

2013: Even Kvien

2014: Jørn Lyseggen

2015: Nils Arne Eggen

2016: Erling Neby

2017: Dronning Sonja

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.