Takskader øker kraftig – snøtyngde forsterker problemet

tak vinter

Det har vært utrolig mye snø den siste tiden flere plasser i Norge, og mange plasser i nord er snøhøyden på taket ganske stor.

Skader som følge av utette tak har økt med 80 prosent i 2017 sammenlignet med snittet for den siste femårs-perioden, viser nye tall fra Gjensidige. De store snømassene i vinter forsterker problemet.

– Mye uvær gjennom året sliter på taktekkingen, og med de store mengdene snø som er nå, vil mange tak bli utfordret ekstra mye, sier byggekspert Simon Andre Olsen i Gjensidige.

Les også:  Brenner med tiltak mot boligkrisen

Gjensidige dekket i fjor 1.800 skader etter utette tak, med en snittskade på 30-35.000 kroner. I tillegg kommer lekkasjer som ikke registreres som «utett tak», Det vil si skader som følge av storm eller annen ytre påvirkning på tak som i utgangspunktet var i tipp topp stand.

Mye snø kan utgjøre en betydelig trussel for hytter og hus hvis ikke takene blir måket. Konsekvensene kan bli ødelagte tak, verandaer, og i verste fall bygninger som kollapser.

Les også:  Ny veileder kan gi flere grønne tak

Måk og kontroller
– Måk taket, er oppfordringen fra Olsen. Han forteller at særlig når huset begynner å bli eldre, er det viktig med kontroll av taket, og ikke minst i år etter en vinter med store snømengder.

– I vår bør man derfor se etter løse/ødelagte takstein eller se etter skader på takpappen om man har papptekking, sier Olsen.

Det er ikke alle forsikringer som dekker lekkasjer fra taket, men i Gjensidiges beste husforsikring dekkes følgeskader etter lekkasje fra tak.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.