SV vil ha ny plan for Nord-Norge

sv

SVs landsstyre vedtok 25. november at partiet skal jobbe for en ny Nord-Norgeplan som skal koordinere innsatsen på alle områder i Nord.

Hensikten er, ifølge Christian Torset, landsstyremedlem fra Nordland, å sikre at det som skjer i landsdelen henger sammen:

– Vi ser i dag at Helse Nord jobber med ny sykehusstruktur i Nord, uten å bry seg om hva Totalberedskapskommisjonen eller Forsvarskommisjonen har sagt, og uten å vente Nasjonal Helse og Samhandlingsplan som kommer snart. Helse Nord bryr seg kun om egne budsjetter, og ignorerer effekten deres vedtak vil ha på øvrig samfunnsutvikling i Nord-Norge. Fagetater som Vegvesenet og Jernbanedirektoratet gjør det samme, og effekten er at ingenting henger sammen, sier Torset.

Les også:  Buitink ny leder i Nordland SV

Ifølge vedtaket i SVs landsstyre bør det “etableres overordnede mål om befolkningsvekst, næringsutvikling, infrastruktur, matsikkerhet og styrking av den spredte bosettinga i nord. Målene skal danne utgangspunkt for øvrig sektorinnsats, og arbeidet må koordineres av statsministerens kontor i dialog med landsdelen og Sametinget.”

Torset mener dette er livsnødvendig:


– Noen sier staten har forlatt oss, men sannheten er at staten aldri har vært her lengre enn korte besøk. Kvaliteten og kvantiteten av tilbud på samferdsel, sykehus, utdanning og det meste annet er marginal og svært skjør. Det skal lite til før systemene kollapser helt. Det må være mulig å se ting i sammenheng, i stedet for å kjøre landsdelen i grøfta. Det må skje nå, og det må styres fra statsministerens kontor så revirkampen tar slutt, mener Torset.

Les også:  Sortland og Vefsn: Nytt fagskoletilbud i landbruket

Forslaget om en Nord-Norgeplan kom fra landsstyrerepresentantene fra de tre nordligste fylkene: Christian Torset var Åshild Pettersen fra Nordland SV, Bjarne Rohde og Parabaran Rajalingnam fra Troms SV og Amy Brox Webber og Alf Normann Hansen fra Finnmark SV.

Torset tror folk i nord er utslitt og lei av å aldri bli hørt:

– De siste tjue åra har vært et eneste langt kystopprør, avløst av bunadsgerilja og sykehuskamper. Ikke en eneste sektor fungerer. Ressursene blir ranet, og ungdommen forlater. Dette skjer samtidig som eliten kappes om å polere glansbildet av sin nord-norgepolitikk, mens de drikker dyr vin og gnafser kanapeer fra sølvfat. Vi er drit lei, og nå er det nok.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.