SV setter av 300 millioner til å styrke rekrutteringen til Helse Nord

helse

Torsdag la SV fram sitt alternative statsbudsjett, og der prioriterer partiet helsevesenet i nord betydelig høyere enn regjeringen. Blant annet setter SV av 300 millioner kroner til en tiltakspakke for å styrke rekrutteringen til Helse Nord.

Partiets helsepolitiske talsperson, Marian Hussein, kommenterer:

– Helse Nord står i en prekær situasjon. Utredningen som regjeringen har satt i gang for å se på hvordan man skal spare penger, er feil vei å gå, og vil skremme fagfolk vekk fra å søke seg jobb i nord. SV mener det riktige er å investere i rekrutteringstiltak, slik at man kan øke grunnbemanningen, og dermed minske presset på hver enkelt ansatt.

– Hvis de ansatte på sykehusene skal kunne ta vare på oss som pasienter, må vi sørge for at sykehusene tar godt vare på dem. Derfor setter vi av mer penger til grunnbemanning og mener sykehusene må redusere bruken av vikarbyråer som fører til en økt belastning på de faste ansatte.

Les også:  Oppdrettsmillioner til tre skoler i Nordland

– Hele sykehusnorge står overfor enorme utfordringer, og den mangelen på ansatte som vi ser i dag er alarmerende. Vi er nødt til å gjøre noe med hovedutfordringen som er nok folk på jobb, slik at vi ikke sliter ut den viktigste ressursen vi har, nemlig fagfolkene.

Helse Nord skal snart legge fram et forslag til innsparinger som kan få budsjettene i balanse. Lekkede dokumenter viser at det kan bli en rekke nedleggelser av føde- og akuttilbud i hele Nord-Norge, og enkelte steder kan sykehustilbudet reduseres til Distriktsmedisinske Senter (DMS).

Les også:  Harila er årets vekstskaper i Nord-Norge

SV er uenig i hele prosessen, og setter i sitt alternative budsjett av 100 millioner til styrking av føde- og barseltilbudet, inkludert flere utdanningsstillinger for jordmødre.

SVs gruppeleder på fylkestinget, Christian Torset, kritiserer Helse Nord, og mener sykehustilbudet må styrkes, ikke kuttes:

– Prosessen med nedleggelser bør stanses, og helsetilbudet i landsdelen må styrkes. Skal folk bo i nord, må de kunne føde trygt, og føle seg sikre på at det lokale sykehuset vil ta imot dem. Det er ingen naturlov at folk skal ha det trygt i Oslo, og utrygt i nord, men det er det helseministeren styrer mot.

Nordland SVs helsepolitiske talsperson, Vegard Lind Jæger, kommenterer SVs alternative budsjett slik:

Les også:  Kutter prisene på hurtigbåt

– SV svarer her på den tydelige utfordringen fra en samlet fagbevegelse. Vi er nødt til å tilby arbeidsvilkår som er attraktive for å rekruttere og ikke minst beholde helsepersonell.

– I stedet for å snu opp ned på og rasere sykehustilbudet i nord, vil SV bruke pengene på å rekruttere og beholde dyktige sykepleiere, kirurger, helsefagarbeidere og så videre. Det er jeg stolt av. 

Regjeringen må ha støtte fra andre partier for å få flertall for statsbudsjettet, og det er hos SV de først vil søke støtte. Derfor har det vært knyttet stor spenning til SVs prioriteringer før forhandlingene.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.