Gavestress, halsbrann og juleallergi: Dette er nordmenns juleplager

juletre

De fleste av oss må belage oss på en annerledes jul i år også, med restriksjoner som munnbind, antallsbegrensninger og avlyste arrangementer. Det er likevel flere ting enn pandemien som plager og stresser nordmenn i høytiden.

I en fersk undersøkelse utført av YouGov på vegne av Farmasiet ble nemlig nordmenn spurt om hvordan julen deres gikk for seg i fjor, og hvordan de ser for seg årets jul. Der kom det frem at hver femte nordmann opplevde stress i forbindelse med fjorårets gaveinnkjøp, og at omtrent like mange er forberedt på gavestress igjen i år. 18 prosent av kvinnene opplever i tillegg forventningspresset som ekstra tyngende. 

Les også:  Nesten 1 av 3 ligger søvnløse på grunn av økonomien

Å kose seg med julemat og drikke er heller ikke helt problemfritt. 6 prosent av menn oppgir at de frykter halsbrann, mens 7 prosent av kvinner mellom 20 og 40 år blir stresset av «syv slag» og er redd for bakestress.

– Jula er ikke for amatører, humrer Stig Henning Pedersen, farmasøyt og driftsdirektør i Farmasiet, og fortsetter:

– Vi har jo midler mot noe av dette, men akkurat bakestress må jeg innrømme at jeg aldri har blitt rammet av. Kanskje jeg og andre menn bør hjelpe til litt mer med forberedelsene fremfor å engste oss for halsbrann.

Les også:  Krever helsehjelp til barnevernsofre

I tillegg til forventningspress og stress oppgir 11 prosent at de er redde for falle på isen. Overraskende nok er det flere unge enn eldre som frykter glattisen.  Hele 14 prosent av de mellom 18 og 39 år, mens kun 7 prosent av de mellom 50 og 59 år.

– Dette er litt morsomt fordi vi i samme undersøkelse spurte folk om deres forhold til brodder. I den aldersgruppen som er mest redd for å falle på isen, mener 4 av 10 at brodder kun er for eldre folk, sier Pedersen.

Les også:  Krever helsehjelp til barnevernsofre

Det er ikke helt risikofritt å holde seg innendørs heller. Ved fjorårets julefeiring ble 6 prosent av oss rammet av ulike juleallergier, der vi enten reagerte på juletrær, juleblomster (julestjerner), røkelse eller lignende. Rundt 4 prosent frykter for de samme plagene i år.

– Vi nordmenn er allerede utsatt for allergier på grunn av god hygiene og trolig enda mer nå etter lange perioder med munnbind og hånddesinfeksjon, avslutter Pedersen, som håper folk flest får en trivelig jul uavhengige av større eller mindre plager.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.