Streik avverget for Fellesforbundet

fellesforbundet

Økt lønn, likhet ved forskuttering av sykepenger og en bedre avtale for offshorearbeidere er noen av Fellesforbundets gjennomslag.

Forbundsleder Jørn Eggum presenterer et meklingsresultat som viser at det er mulig å gjennomføre et lønnsoppgjør, også i koronakrisen.

– Det er tøffe tider for landet. Vi har vært ansvarlige, men ikke naive, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum.

Først fredag kveld kunne Riksmekler Mats W. Ruland, sammen med Jørn Eggum og Norsk Industris direktør Stein Lier Hansen, slå fast at det er blitt enighet i tarifforhandlingene på Industrioverenskomsten.

Da hadde partene forhandlet mer enn 22 timer på overtid.

–  Vi har sikret noe mer i lønn til alle, men mest til de som har minst. Jeg er sikker på at dagens enighet vil trygge og skape jobber i hele landet, sier Eggum.

Frontfaget setter rammene for de øvrige lønnsoppgjørene. Gjennom at konkurranseutsatt industri forhandler først, sikres en lønnsvekst som norsk økonomi tåler. Nå kommer resten av oppgjørene på løpende bånd.

Les også:  A-krimsenteret i Nordland advarer om «førjulsrushet»

– Det er ikke å legge skjul på at dette har vært en krevende reise. Vi har måttet utsette oppgjøret fra mars til august på grunn av koronasituasjonen. Det har vært steile fronter og stor usikkerhet. Da er det godt å konstatere at vår forhandlingsmodell har klart seg gjennom denne situasjonen, sier Jørn Eggum.

I juni vedtok Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) en forhandlingsposisjon på vegne av arbeidsgiverne, hvor utgangspunktet var null endringer i avtalene, null til minstelønn, null i sentrale tillegg og null i lokale forhandlinger.

Meklingsresultatet i frontfaget slår fast at det det skal gjennomføres reelle lokale forhandlinger. Historisk utgjør resultater fra lokale forhandlinger over 70 prosent av lønnsveksten i industrien.

I år blir de lokale forhandlingene særlig viktig på grunn av situasjonen knyttet blant annet til koronavirus.

Les også:  A-krimsenteret i Nordland advarer om «førjulsrushet»

– Nå er det store forskjeller mellom bedrifter og bransjer. Går det bra i bedriften, skal selvfølgelig de ansatte ha sin andel av den verdiskapingen de har vært med å skape. Her ville NHO at man skulle gå for null. Dette er avvist, sier Eggum.

Det er fire år siden sist Fellesforbundet og Norsk Industri forhandlet om Industrioverenskomsten. Eggum sier de har fått inn flere viktige endringer og modernisert avtalen. Han trekker fram mer likestilling og midler til utdanning, som viktige resultater.

Det åpnes nå for flere yrkesgrupper inn på Industrioverenskomsten.

– Nye yrkesgrupper vil styrke frontfagets stilling, sier Eggum.

Et annet viktig krav fra Fellesforbundet inn i forhandlingene var lik forskuttering av sykepenger. I dag er det bedrifter hvor de som jobber på kontoret får forskuttert sykelønnen dersom de blir syke, mens de som jobber på gulvet må få pengene fra Nav.

Les også:  A-krimsenteret i Nordland advarer om «førjulsrushet»

– Framover skal bedriftene ikke lenger gjøre forskjell på yrkesgrupper. Nå skal alle i bedriften likebehandles. Får noen forskuttering av sykelønn, skal også våre ha. Fagbevegelsen former samfunnet gjennom å vinne slike kamper, slår Jørn Eggum fast.

Gjennom forhandlingene har Fellesforbundet fått inn en rekke endringer i det såkalte offshore-bilaget. Her reguleres både vilkår og lønn for de som arbeider i tilknytning til oljeindustrien, ute på feltene.

– Noen arbeidsgivere har behandlet ansattes hviletid og fritid som sin egen tidskonto. Det blir nå slutt på å skalte og valte med offshore-arbeiderne. Vi sørger for at arbeidstakernes fleksibilitet offshore blir kompensert økonomisk, og at de ansatte blir sikret mer forutsigbarhet og hvile mellom turene, sier Eggum.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.