Større risiko å bruke useriøse håndverkere

bygg snekker måling

Skal du pusse opp badet eller oppgradere det elektriske anlegget hjemme? Sørg for skikkelig dokumentasjon på arbeidet, så risikerer du ikke å måtte skrive en håndverkertjenester klage eller tap ved senere boligsalg.

Med den nye avhendingsloven som Stortinget vedtok 16. mai, er det ikke lenger lov å selge bolig med forbeholdet «som den er», og dokumentasjon på arbeid utført av fagfolk blir enda viktigere enn før.

Den nye loven skal gjøre det tryggere å kjøpe brukt bolig. Samtidig kan den bidra til å luke ut useriøse håndverkere.

– Rørleggere og elektrikere er pålagt å dokumentere arbeidet de gjør. Dokumentasjonen er som verdipapir å regne, og møter du håndverkere som slurver med dette, bør du styre unna, sier fagsjef Martin Andersen i Rørentreprenørene Norge.

Les også:  LESERINNLEGG: Fortjener kriminelle innvandrere bedre tannpleie enn minstepensjonister?

Hos rørleggerkjeden VB har de laget et eget digitalt verktøy for å gjøre dokumentasjonsarbeidet enklere og tryggere. Det brukes på alt fra små oppdrag i private boliger til større prosjekter i næringsbygg.

– Rørleggeren som er ute på oppdrag bruker en app som inneholder sjekklister med beskrivelse av arbeidet som skal gjøres fra start til slutt, sier rørlegger og prosjektleder Ronny Vikeså i VB Rørlegger Gunnar Larsen.

Han forklarer at appen, som de tok i bruk i 2016, sikrer at arbeidet blir dokumentert for kunden, og minsker risikoen for feil.

– Sjekklistene sørger for at arbeidsprosessen følges til punkt og prikke, slik at jobben gjøres riktig første gang. Rørleggeren tar bilder av alt som gjøres, helt fra arbeidet starter. Disse bildene følger med sluttdokumentasjonen på oppdraget, sier Vikeså.

Les også:  Legemiddelmangel rammer 1 500 pasienter daglig

Han mener skikkelig dokumentasjon bidrar til å skille de seriøse fra de useriøse aktørene i bransjen.

– Det er en trygghet i dokumentasjon, da vet du at det er et firma du kan stole på. Det gjør det også lettere å få rettet opp feil hvis de skulle oppstå, når du som boligeier kan vise bilder eller andre papirer på hva som er gjort, påpeker Vikeså.

Det aller meste av dokumentasjonen er i dag digital, og det er lurt å be håndverkeren legge det direkte inn i Boligmappa for din bolig.

– Boligmappa er en tjeneste som samler all dokumentasjon om en bolig på ett sted. Den følger gårds- og bruksnummeret til boligen, på samme måte som serviceheftet til en bil, sier markedssjef Eirik Vigeland i Boligmappa AS.

Les også:  Kommunale boliger: 15 kommuner i Nordland bruker denne nyvinningen

Rundt 3700 håndverksbedrifter bruker i dag Boligmappa, og 350 000 privatpersoner er aktive brukere. Vigeland tror den nye avhendingsloven vil gjøre at enda flere får øynene opp for denne tjenesten.

– Den gamle boligkjøpsloven ga ikke selger noe særlig insentiv til å dokumentere boligens tekniske tilstand. Det blir det slutt på nå. Manglende dokumentasjon vil bli kommentert i tilstandsrapporten, og det kan bli en utfordring når du skal selge, sier Vigeland.

Det stilles krav til hvilke håndverkere som kan ta i bruk Boligmappa. De sjekkes for fagkompetanse, økonomi og selskapsform.

– Vi mener det bidrar til å digitalisere bort svart arbeid, sier Eirik Vigeland.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.