Ferske tall etter sommeren viser at over 30 prosent flere nordmenn havnet på sykehus i utlandet i år enn i fjor.
Gjensidige har gjennomgått tallene etter sommeren (hittil i år pr. 30. juli). I samme periode har erstatningene for sykehusopphold økt med nærmere 50 prosent.
– Vi har registrert i underkant av 900 nordmenn som måtte på sykehus i utlandet, forteller produktsjef Anne Stake Løvdahl i Gjensidige.
Infeksjoner hovedårsak til sykehusopphold
Alle aldersgrupper er representert, og blant gjengangerne til hvorfor vi havner på sykehus er infeksjonssykdommer.
Økningen gjelder ikke bare i sommermånedene. Forsikringsselskapet ser samme tendensen i hele 2018. Regningen så langt har kommet på over 40 millioner kroner.
Dyre sykehusopphold
Et sykehusopphold kan koste fra noen tusenlapper til over en million kroner i de verste tilfellene. Det er ikke uvanlig at det koster titusener av kroner. Fortsatt er det likevel mange som reiser på ferie til utlandet uten reiseforsikring.
– Det bør en aldri gjøre, fastslår Løvdahl. Hun viser til at også Utenriksdepartementet på det sterkes anbefaler nordmenn å ha forsikringen i orden.
Flere må også oppsøke lege
Utgifter til legebesøk øker også, men ikke så mye. Hver skade koster i snitt 5.000 kroner. Samlet har Gjensidige utbetalinger i år på 100 millioner kroner knyttet til legebesøk, sykehusopphold og hjemtransport. Dette er en økning på 20 prosent sammenlignet med i fjor.
For hele bransjen er rundt 550 millioner kroner erstattet for folk som blir syke på turen, viser tall fra Finans Norge pr. 30. juni. Forskjellige infeksjonssykdommer drar antallet syke opp, mens alvorlige sykdommer kan gi høye erstatninger.