Store industriprosjekter forsvinner fra nord

nfk

Nylig kom nyheten om at også Blastr Green Steels planer i Gildeskål er satt på hold. – Dette er et av flere store satsinger som kan forsvinne fra Nordland på grunn av manglende kraftressurser, sier fylkesrådsleder Elin Dahlseng Eide.

Fylkesrådsleder Elin Dahlseng Eide har nå bedt om møte med regjeringen for å løfte problemstillingen som er ytterst alvorlig og som hemmer utviklingen i nord.

– Tiden er overmoden for at Statnett utarbeider en egen nordområdestrategi, sier fylkesrådsleder Eide.

Les også:  Disse helserådene gir nordlendinger mest blaffen i

Hun er bekymret for at vi mister mange arbeidsplasser i landsdelen. Dagens nyhet fra Blastr Green Steel føyer seg inn i rekken av bedrifter i nord som enten ikke velger å etablere seg eller utvide eksisterende bedrifter, på grunn av mangel på kraft.

– Vi ser eksempelvis at Aker Horizon i Narvik ikke går for de opprinnelige planene i kommunen, men en nedskalert versjon nettopp på grunn av mangel på kraft, underbygger Eide.

Les også:  LESERINNLEGG: Det rustes til helsestrid i Nord-Norge

Ved årsskiftet var det mange prosjekter på blokka fra Nordland og nordover, men som nå skrinlegges, eller legges på is. Fylkesrådslederen vil nå gi sterke signaler til regjeringen, og regner med å få til et møte rett etter sommerferien.

– I Hurdalsplattformen heter det at regjeringen vil gjøre «nordområdene til sentrum for grønn omstilling». Da må det konkret handling til. Og de må skje raskt. Vi ser at mange større etableringer svinner hen, eller gjøres andre steder når vi ikke kan garantere tilgang på kraft i årene framover, avslutter fylkesrådsleder Elin Dahlseng Eide.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.