Slik finner man riktig håndverker

bygg snekker måling

Våren er høysesong for byggeprosjekter og oppussing, og mange er nå godt i gang med å planlegge årets prosjekter. Finner man riktig håndverker eller entreprenør er man på god vei til et vellykket prosjekt, men risikoen for å velge feil er stor. Her er tipsene for å finne rett.

Mange har hørt skrekkhistorier om bygg- og oppussingsprosjekter der håndverkere ikke har levert som avtalt, og det er stor variasjon i seriøsiteten til ulike aktører i bransjen.

– Det er fort gjort å la seg lure, og viktig å gjøre en grundig bakgrunnsjekk før man signerer kontrakt, sier Martin Hæreid i Byggstart.

Han er ansvarlig for kvalitetssikring av firmaene som får tilgang til plattformen. Under er hans check-list når du skal velge firma for ditt prosjekt:

Les også:  Advarer mot gamle røykvarslere

1. Referanser: Få referanser fra tilsvarende prosjekter som kan kontaktes over telefon. Gjerne så mange referanser som mulig, men minst 3.

2. Pris: Husk at kvalitet koster, så billigst er ikke alltid det beste alternativet. De som ser rimeligst ut i utgangspunktet ender ikke alltid opp med å bli rimeligst dersom det blir mye forsinkelser og reklamasjoner. Husk også å få spesifiserte tilbud så du vet at du sammenligner epler og epler. 

3. Kapasitet for gjennomføring: Be håndverkerne spesifisere i tilbudet når de forventer å kunne starte og hvor lang tid de skal bruke. 

Les også:  Advarer mot gamle røykvarslere

4. Økonomisk soliditet: God økonomi er viktig av to grunner: 1) at firmaet ikke går konkurs i løpet av prosjektets gjennomføring, og 2) at firmaet ikke går konkurs i løpet av garantiperioden i etterkant av prosjektet, som normalt er 5 år. Det sikreste er å ta en kredittsjekk av selskapet, i tillegg til å sjekke offentlig tilgjengelige regnskapstall. 

5. Kommunikasjon: Ryddig og god kommunikasjon underveis i prosjektet er avgjørende for om det blir vellykket. Anbudsprosessen kan gi deg en god indikasjon på hvordan du blir fulgt opp også i gjennomføringen.

6. Sertifiseringer: De fleste godkjenningsordeninger i Norge er frivillige, men fungerer som en god indikasjon på at seriøsitet. Under er de 4 vanligste å se etter:

  • Sentral Godkjenning: Utstedes av Direktoratet for Byggkvalitet og viser at firmaet har riktig kompetanse og erfaring fra fagområdet, kvalitetssikringsrutiner og at de betaler skatter og avgifter.
  • Mesterbedrift: Dette viser at bedriften har en eller flere ansatte med Mesterbrev. Mesterutdanningen er en påbygning på fagbrev eller svennebrev.
  • Våtromsgodkjenning: Utstedes av Fagrådet for Våtrom og viser at ledelsen i selskapet har gjennomført deres kurs. Merk at kurset kun tilbys på norsk, så firmaer med engelsktalende ledelse har ikke tilgang til godkjenningen selv om de kan ha lang erfaring med våtrom
  • DSB-godkjenning: Lovpålagt for alle firmaer som utfører elektriske arbeider
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.