Skal heve ostekompetansen i bedriftsmarkedet

ost mat meieri

OsteCompagniet merker at osteinteressen i Norge er på vei opp. Sammen med Norsk Gardsost kommer de nå med et nytt kurstilbud som skal bidra til å heve ostekompetansen i bedriftsmarkedet.

Katharina Sandberg Lund, leder i OsteAkademiet hos OsteCompagniet, mener at ostebransjen kan lære litt av vinbransjen her.

– Vinbransjen er i en særstilling når det gjelder å formidle kunnskap og historie om produktene ut til gjestene. Nå mener vi at det er på tide at ost kommer opp på samme nivå, og da er det helt avgjørende at fagfolkene i bransjen har en solid osteutdannelse i bunn.

Kurset har fått navnet OsteEksperten og kjøres over to samlinger der hver samling går over to dager. De har fått med seg noen av norges fremste fagfolk på ost på laget og satt sammen et spennende program. På kurset vil de lære om alt fra råvaren til ysteprosessen, lagring og historiefortelling. Det blir både innlegg om norsk ost og ystetradisjon og om utenlandske oster. I tillegg blir smaking og vurdering av ost en viktig del av kurset.

Les også:  Valentines day: Nå kan du få hjerte-pizza hos Olivia i Bodø

– For å forstå ostens egenskaper må deltakerne lære seg å smake og bedømme de ulike ostene. Her har vi blant annet et nyutviklet smakshjul som gjør det enklere å sette ord på hva en smaker. Vi skal utdanne kunnskapsrike osteeksperter som gjør at ditt serveringssted eller din butikk blir gjestenes førstevalg på ost, fortsetter Sandberg Lund.

OsteEksperten kjøres i samarbeid med Norsk Gardsost som er en landsdekkende organisasjon for norske handverksystere og gardsmeieri. De har nå over 350 medlemmer over hele landet, og merker at flere er interessert i historien og håndverket bak ostene.

Les også:  Fiskeriministeren på klippfisk-frieri i Portugal

– Det er en gledelig utvikling, og vi tror at et slikt kurs vil bidra til å løfte osteinteressen ytterligere. Stolte fagfolk med bred ostekompetanse er nøkkelen til å skape enda flere osteelskere, sier Jarle Rueslåtten som er leder i Norsk Gardsost.

Norsk Gardsost skal bidra med faglige innlegg på kurset. I tillegg blir det besøk på et gårdsysteri der deltakerne får høre hvordan reisen er fra melk til ost, og der de får studere ysteprosessen på nært hold. Kurset avsluttes med en osteeksamen som inneholder både smaking og en teoretisk prøve som må bestås.

Les også:  Valentines day: Nå kan du få hjerte-pizza hos Olivia i Bodø

– Målet vårt er å utdanne osteambassadører som skal framsnakke og dele sin kunnskap og entusiasme for ost både internt i sin organisasjon og til gjester og kunder. OsteEksperten er for ansatte i både dagligvare og hotell og restaurant. Det kan være servitører, kjøkkensjefer, butikkansatte, ferskvaresjefer, ansatte i spesialbutikker, samt andre osteinteresserte i proffmarkedet, utdyper Rueslåtten.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.