Så mange sover med brannfelle på rommet

frende

3 av 5 nordmenn lader mobilen på soverommet om natta. Mobilen på bildet eksploderte i madrassen mens eieren sov.

– De yngste er klart verst i klassen og klarer ikke å legge fra seg mobilen. Selv ikke når de sover, sier produktsjef i Frende Forsikring, Øystein Øren. Tallene kommer fra en splitter ny undersøkelse Norstathar gjort for selskapet.  

Blir bedre med alderen  
Så mange sier at de sover med mobilen på lading på soverommet:  

  • 18-29 år: 82 prosent  
  • 30-39 år: 72 prosent  
  • 40-49 år: 62 prosent  
  • 50-59 år: 59 prosent  
  • 60+: 34 prosent

– Det er fristende å ha den der, men den stjeler tid og søvnkvalitet fra deg. Mobillyset gjør det vanskeligere å sovne og mange ligger og kverner på ting de ser eller leser rett før de skal sove. Når vi i tillegg ser at flere mobiler har tatt fyr, er det ikke mange grunner til å fortsette med dette, sier Øren.  

Les også:  Ny veileder kan gi flere grønne tak

Våknet heldigvis i tide  
Telefonen på bildet var en Samsungsom eksploderte og begynte å brenne.  

– Heldigvis våknet eieren av smellet og ble ikke skadet. Rask reaksjon gjorde at eieren fikk kastet sengetøy og mobil i vann, men den svidde et dypt hull i madrassen. Det kunne gått helt galt om eieren ikke hadde våknet, sier branneksperten.  

– Skadet seng og mobil dekkes på innboforsikringen, men det er ikke de materielle skadene som er viktige her, sierØren.  

– Giftige gasser fra mobilen er vel så farlig som flammene, hvis den tar fyr. Hvis du i tillegg sover når dette skjer er det ikke sikkert at du våkner, sier han. 

Les også:  Frykter flere alvorlige MC ulykker i Nordland

Blir mobilen din varm?  
Hvis mobilen din blir veldig varm eller du ser at baksiden buler, må du være forsiktig.  

– Da ville jeg fått den sjekket kjapt, sier Øren. Ombord på fly får du beskjed om å levere inn mobilen hvis den blir varm. Brannekspertenmener at du utsetter deg for unødig risiko ved å lade mobilen mens du sover.  

Heldigvis er det teknisk fremgang å spore. 

– Mange nyere mobiler og ladere stopper å lade når de er fulladet, i motsetning til tidligere, der de stod med spenning konstant, sier Øren.  

Feil bruk årsak til boligbrann 
Mange vil ha mobilen på soverommet for trygghet. Mange bruker den også som vekkerklokke.  

– Det er helt i orden, men da bør du lade på dagtid, så batteriet rekker gjennom natta uten lading. Og hvis du absolutt må lade, så ikke ha mobilen i senga, sier Øystein Øren og understreker at apparatene trenger luft.  

Les også:  Nå skal TikTok verifisere AI-innhold

– Ha mobilen på et underlag som ikke kan ta fyr, og plugg ut når du har ladet ferdig, sier han.  

I tillegg til faren for tekniske feil på selve produktet, utgjør alle elektriske apparater som kobles til strømnettet en viss brannfare. 

– Feil bruk og dårlig vedlikehold av elektriske apparater og ladere er blant de vanligste årsakene til boligbrann, opplyser Øystein Øren i Frende. 

Branneksperten anbefaler at du sjekker ledning og lader jevnlig. Misfarget utstyr, varmgang i ledninger og elektriske apparater er et sterkt signal om brannfare.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.