Ny rekord: Norge henter hjem milliarder av forskningskroner fra EU på klima, miljø og energi

eu

I hard konkurranse med aktører fra hele verden har norske forsknings- og innovasjonsmiljøer hentet hjem mer enn 11 milliarder kroner fra EUs forskningsprogram. Det rekordhøye beløpet ligger an til å bli enda høyere i årene som kommer fordi Norge har verdensledende kompetanse på det EU nå satser på, nemlig klima, miljø og energi.

Norsk næringsliv, akademia og offentlig forvaltning fortsetter å gjøre det skarpt i konkurransen om EUs forskningsmidler. Nå som om lag 85 prosent av Horisont 2020-midlene er fordelt, har mer enn 11 milliarder kroner funnet veien fra Brussel til norske forsknings- og innovasjonsprosjekter. Norge gjør det spesielt bra innenfor områdene klima, miljø og energi. 

Les også:  Ny undersøkelse: Vannkraftverk lar fisk dø i anleggene

– EØS-avtalen gir oss tilgang på verdens største forsknings- og innovasjonsprogram og jeg er stolt over at mange norske aktører er i verdensklasse og ettertraktet som partnere i europeiske prosjekter. Vi henter hjem et rekordhøyt beløp. Pengene bidrar til å sikre norske arbeidsplasser samtidig som det løser store samfunnsutfordringer, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim.

Norske aktører har innenfor klima og miljø hittil mottatt 105 millioner euro og innenfor energi 151 millioner euro. Nesten halvparten av de 23 søknadene med norsk deltakelse innstilt til finansiering i den siste store EU-utlysningen innen klima og miljø. Dette en suksessrate på 48 prosent og 18,7 millioner euro til prosjekter med norsk deltakelse. 

Les også:  Ny veileder kan gi flere grønne tak

– Den norske deltakelsen har vært en suksess. Returandelen har økt, vi henter hjem mer penger enn noen gang og en stadig større andel går til næringslivet. Dette lover bra for omstilling av norsk nærings- og samfunnsliv, sier næringsminister Iselin Nybø. 

SINTEF henter mest
Av de vel 11 milliardene som norske forsknings- og innovasjonsmiljøer har fått gjennom Horisont 2020 er det forskningskonsernet SINTEF som har hentet hjem mest penger med om lag 1, 5 milliarder kroner, etterfulgt av Universitet i Oslo, NTNU, Universitet i Bergen og Borregaard.

Les også:  Brenner med tiltak mot boligkrisen

Enorme muligheter for Norge i kommende EU-utlysninger  
– EUs nye forskningsprogram, Horisont Europa, vil være verdens største forsknings -og innovasjonsprogram. Her er det enorme muligheter for norske forsknings- og innovasjonsaktører. Erfaringen vår er at de som benytter seg av våre kurs og eksperter har større sjanse for å lykkes, sier Forskningsrådets administrerende direktør John-Arne Røttingen. 

Forskningsrådet og Innovasjon Norge samarbeider om å hjelpe bedrifter å finne EU-utlysninger som passer den enkelte bedriften og bistår samtidig med midler og eksperthjelp i søknadsprosessen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.