Rekordmange bedrifter tvangsavviklet – Nedgang i Nordland

nedlagt

De tre siste månedene har myndighetene tvangsavviklet rekordmange bedrifter. De fleste tilfellene skyldes manglende innsending av regnskap. Sammenlignet med samme måneder i fjor var økningen på 400 prosent i august, 300 prosent i september og 65 prosent i oktober. Dette viser konkursstatistikken til Dun & Bradstreet.

– Den voldsomme økningen i tvangsavviklingene nå i høstmånedene skyldes at myndighetene gjennom pandemien har gitt bedrifter som sliter litt ekstra tid til å komme seg på beina igjen, da har det nok hopet seg litt opp. Likevel er det fortsatt en økning totalt sett på 12 prosent hittil i år, så flere blir tvunget til å oppløse selskapet enn før, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Dun & Bradstreet (tidligere Bisnode).

Les også:  VIDEO: Gjennomslag i løsmassetunnelen på Helgeland

Selv med høye tall for tvangsavviklinger ser vi fortsatt en overraskende stor nedgang i antallet konkurser gjennom året. I oktober gikk tallene for konkurser ned med 18,9 prosent, slik at det samlede antallet konkurser og tvangsavviklinger endte med en nedgang på 5,1 prosent sammenlignet med oktober i fjor. Etter ti måneder av året har 4104 bedrifter gått overende, noe som er 9,1 prosent færre enn på samme tid i fjor.

Hotell- og restaurantbransjen har størst nedgang i konkursene (inklusiv tvangsavviklinger) med 37,6 prosent så langt i år. Innen detaljhandel har konkursene gått ned med 29,8 prosent. Bransjen Transport og Lagring har hatt størst økning i konkursene med 17,3 prosent. Det er også negative tall for den store bransjen Bygg og Anlegg. Her er økningen på 7,9 prosent i konkurser og tvangsavviklinger fra i fjor. Hele 27,5 av alle konkurser skjer i denne bransjen.

Les også:  SpareBank 1 Nord-Norge oppretter Nord-Norsk fond

– De som handler med bransjer som er spesielt utsatt for konkurser bør følge ekstra godt med så de ikke taper penger. En kredittsjekk fanger ofte opp signaler om at det går dårlig, lenge før en konkurs er et faktum, sier kredittøkonom Ruud i Dun & Bradstreet.

Det noteres en nedgang i alle konkurser og tvangsavviklinger i alle fylker hittil i år, bortsett fra i Viken som har en marginal økning på 0,1 prosent. Størst er nedgangen i konkurser og tvangsavviklinger i Nord-Norge. Nordland har hatt en nedgang hittill i år på hele 28,7 prosent, mens Troms og Finnmark har en nedgang på 26,3 prosent. Også Vestfold og Telemark har en stor nedgang med 21,1 prosent.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.