Rådyre bilsmeller på årets siste dag

natt sentrum

Skal du ut å kjøre bil på nyttårsaften? Da bør du passe litt ekstra på. I fjor kostet bilsmellene forsikringsbransjen registrerte på årets siste dag over 32 millioner kroner.

– Vær og føre spiller inn. Fra Rogaland til Nordland var det mye regn og vind 31. desember i fjor. Det kan ha påvirket sikten for sjåførene. Og så vet vi jo at mange stresser mer enn vanlig med å komme seg fram på slike dager, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

Les også:  Altfor mange mangler elsparkesykkel-forsikring

UP: Mange lar bilen stå 
Sjefen for utrykningspolitiet (UP) ber alle trafikanter vise hensyn, kjøre etter fartsgrensene og være rusfri på årets siste dag og kveld.

– UPs erfaring er at mange lar bilen stå når de skal feire nyttår, eller at de velger å ikke nyte alkohol når de skal kjøre, sier UP-sjef Steven Hasseldal. Utrykningspolitiet fokuserer på rus og fart hele året, og ikke spesielt på nyttårsaften.

Stadig dyrere kollisjoner
Datoen med flest krasjer i desember i fjor, var 20. desember. Da krasjet vi 1614 ganger og det kostet 33,5 millioner kroner.

Les også:  3 av 10 planlegger bilferie i Norge i sommer

Fagsjefen i Frende forteller at et økt antall el-biler på norske veier bidrar til å øke kostnaden når ulykken først er ute.

– El-biler har dyre deler som er kostbare å skifte ut. Generelt har også flere biler enn før dyrt ekstrautstyr som sensorer, kameraer og radar i fronten som leser trafikkbildet. Hvis karosseriet da først blir skadet må dyre deler ofte skiftes, sier Roger Ytre-Hauge.

Les også:  Oppgraderer Steigentunnelen

Slik unngå du nyttårsbulking: 

  • Ikke stress, du sparer ikke mye tid på å kjøre litt over fartsgrensen
  • Pust ut og aksepter tiden det tar å komme frem
  • Tilpass farten etter veiforholdene
  • Hold riktig avstand til bilen foran deg
  • Hold oppmerksomheten på veien
  • Hvis du skal lese eller skrive SMS, kjør inntil siden og stopp helt opp
  • Ikke fikle med anlegg eller GPS mens du kjører
  • Bruk håndfriutstyr

Kilde: Frende Forsikring

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.