Peab bygger Nord-Norges største bygg i massivtre

peab

Massivtre er ikke bare positivt for dem som skal bruke bygget. Det gir også mange fordeler for dem som bygger det, mener prosjektleder Roy Gunnar Berg i Peab Bjørn Bygg.

Alta omsorgssenter er et av de største oppdragene Peab Bjørn Bygg noensinne har hatt. Fem bygg med et totalareal på 24 000 m2 skal bygges i massivtre. Samtidig oppfører entreprenøren et nybygg på 3000 m2 i massivtre på Hadsel videregående skole i Stokmarknes.

− Som samfunnsbygger har disse prosjektene stor verdi for oss, også utover det økonomiske. De passer godt med vår visjon, som handler om å bygge fremtidens bærekraftige samfunn. Det er positivt å erfare at byggemetoden også gir fordeler for våre kollegaer på byggeplassen, sier administrerende direktør Gro Skaar Knutsen i Peab Bjørn Bygg.

Les også:  Enorm etterspørsel: Nå går startskuddet for ny kinesisk sjømat-rute

Mer effektiv elementmontasje
Byggprosjektet Alta omsorgssenter har pågått siden januar i år, og prosjektleder Roy Gunnar Berg forteller om mange fordeler med å bygge i massivtre.

− For det første går det raskere å montere massivtreelementer enn betongelementer. Samtidig har vi ikke behov for like store kraner som når vi jobber med betongelementer. Det gjør at vi får bedre utnyttelse av byggeplassen, og lavere maskinkostnader, sier han.

Mindre støy, støv og rot
Helse, miljø og sikkerhet er et av de viktigste fokusområdene i Peab. Å bygge med massivtre gir fordeler innen alle disse tre områdene, mener prosjektlederen.

− Det er mindre støy generelt på byggeplassen, og lite støy under montering. Byggeplassen blir renere fordi vi ikke har kapp, støv og betongsøl. I tillegg produserer vi mindre avfall enn i prosjekter der vi jobber med plassbygde vegger. En ryddig og ren byggeplass er viktig for å kunne jobbe sikkert, påpeker Berg.

Les også:  Historisk energiutbygging i Bodø og Nord-Norge

Krever stor nøyaktighet
Håndverkerne Jonas Angel Hansen og Paul Tore Hanssen synes det er spennende å jobbe med massivtre. Men denne typen produksjon krever stor nøyaktighet fra leverandørene.

− Leveransene må stemme 100 prosent. Elementene må være pakket rett, og stemme med det som står på listene. Men uavhengig av det er det artig å være på et prosjekt der bygget kommer opp så fort, sier de to.

Ivaretar tradisjonshåndverk
På Hadsel videregående skole og fagskole jobber anleggsleder Ivar Ståle Hågensen. Der har de også fått nye og interessante erfaringer med massivtre. Han løfter frem håndverksfaget og fagarbeiderne i prosjektet.

Les også:  Enorm etterspørsel: Nå går startskuddet for ny kinesisk sjømat-rute

− Å jobbe med massivtre har vært en interessant erfaring for oss, og vi har fortsatt mye å lære. Men vi synes det er utrolig positivt å kunne ivareta tradisjonshåndverk med våre dyktige og engasjerte fagarbeidere, sier Hågensen.

Først ut i Nord-Norge
Roy Gunnar Berg håper på flere prosjekter i massivtre i tiden som kommer.

− De fleste av oss på byggeplassen synes at det er motiverende at vi i Peab Bjørn Bygg tør å være nyskapende. At vi er først ut i Nord-Norge med et massivtreprosjekt i denne størrelsen, gjør det ekstra spennende, sier han.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.