Eskalerende vold i DR Kongo har ført til en alvorlig humanitær krise i landet, men kun halvparten av behovet for nødhjelp er dekket. To millioner barn er underernært.
13 millioner mennesker i Kongo har behov for nødhjelp. Det er seks millioner flere enn ved starten av 2017. 7,7 millioner mennesker sulter og over fire millioner er internt fordrevet, det vil si flyktninger i eget land.
I oktober 2017 erklærte FN en nivå 3 krise i DR Kongo for provinsene Tanganyika, Kasai og Sør-Kivu. Dette er det høyeste krisenivået organisasjonen opererer med. Kongo er nå på tilsvarende høye krisenivå som i Syria, Irak og Jemen. Likevel er kun rundt 50 prosent av budsjettet for nødhjelp dekket.
De kongolesiske biskopene er bekymret over hvor raskt utryggheten sprer seg.
– Vårt folk er knust. Nå må de få støtte, sier Mgr Marcel Utembi, president for den kongolesiske biskopkonferansen.
Landets biskoper fordømmer den politiske krisen og volden i landet. I en uttalelse oppfordrer de befolkningen til å ta skjebnen i egne hender, men med fredelige midler. De oppfordrer i tillegg verdenssamfunnet til å engasjere seg i den politiske krisen.
Alvorlig for sivilbefolkningen
To nye etniske konflikter i den østlige delen av landet i provinsen Ituri og territoriet Fizi i Sør-Kivu har forverret en allerede svært alvorlig situasjon for sivilbefolkningen. Lokale Caritas-organisasjoner roper varsko etter massakrer som skjedde i løpet av ni blodige dager fra 2. til 10. februar i Ituri, og forårsaket masseflukt og nød. Minst 30 mennesker er døde, 2 000 boliger brent ned og over 100 000 mennesker har blitt tvunget fra sine hjem. Skolene er stengt og sykehusene står tomme, for selv de yngste og de sykeste har flyktet for livet. Det samme skjer i flere områder.
– Vi er svært bekymret for sivilbefolkningen. De utsettes for overgrep, og andelen som sulter øker raskt. Brutale angrep skjer med jevne mellomrom, og fører til nye bølger med fordrevne, forteller fungerende generalsekretær i Caritas Norge, Knut Andreas Lid.
Enorme behov
Caritas Norge jobber med utdanning og matsikkerhet i DR Kongo, i flere av provinsene som nå er rammet av vold og uro, inkludert i Sør-Kivu og Ituri.
– Vi forsøker så godt vi kan å gjennomføre planlagte aktiviteter, men både ansatte og deltagere i programmene er bekymret for volden som herjer i landet og den politiske krisen som ikke ser ut til å løse seg ved det første, sier programansvarlig i DR Kongo, André Mathunabo.
I en beredskapsutredning melder Caritas om enorme behov. Også pave Frans har engasjert seg og send ut en personlig appell for fred i DR Kongo.