Nye regler for selskaper som formidler boligutleie

cans christian holte

Fra 1. januar må alle som formidler utleie av fast eiendom samle inn utleiedataene sine og rapportere de til Skatteetaten. – Dette tiltaket vil innebære en forenkling for brukerne, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Skatteetaten har ønsket en lovpålagt rapporteringsplikt for formidlingsselskaper. Nå er regelverket på plass, og formidlingsselskapene må gi informasjon om blant annet beløp og utleieperioden per utleieforhold.

– Utleie av fast eiendom og da spesielt kortidsutleie av egen bolig er den største aktiviteten i dagens delingsøkonomi. Når disse selskapene nå skal rapportere til Skatteetaten, vil det sikre et riktig skattegrunnlag og motvirke svart økonomi. Samtidig gir det likere konkurransevilkår mellom tilbyderne innenfor og utenfor delingsøkonomien, sier Holte.

I januar 2018 det ble innført skatt på korte utleieforhold i egen bolig. Disse reglene er uendret. Men rapporteringsplikten for formidlingsselskaper er ny fra 1. januar 2020.

Når selskapene rapporterer inn utleiedataene, slipper skattyter selv å oppgi leieinntektene for korttidsutleie av egen bolig til skattemyndighetene.

– Generelt ser vi en vesentlig forbedring i etterlevelsen av skatteplikten når noe går fra å være selvrapportert til å bli rapportert fra en tredjepart. Vi forventer en positiv effekt også på dette området, sier Holte.

Fra neste år blir inntektene fra korttidutleie forhåndsutfylt på skattemeldingen.

–  Økt etterlevelse kommer som et resultat av forhåndsutfyllingen. Formidlingsselskapene har frist for å levere informasjon til skattemyndighetene i begynnelsen av neste år, og dermed vil de som leier ut utleieboligen få forhåndsutfylt leieinntektene på skattemeldingen sin for inntektsåret 2020, sier Holte.

Skatteetaten har vært i samtaler med både norske og utenlandske formidlingsselskaper.

– Vi har hatt flere dialogmøter med norske og utenlandske selskaper som formidler utleie av boliger i Norge for å informere om endringen og hjelpe dem i gang med å samle inn og oppbevare utleiedataene, sier Holte.

Rapporteringsplikten gjelder for alle formidlingsselskaper som tar betalt ved utleie. Selskaper som bare formidler annonsering faller ikke under rapporteringsplikten.

I tillegg gjelder rapporteringsplikten også mer tradisjonell langtidsutleie via en tredjepart. Disse opplysningene blir ikke forhåndsutfylt på skattemeldingen, men vil bli brukt til veiledning og kontrollformål.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.