Sjømateksport for over 107 milliarder

Nærings- og fiskeridepartementet

Fasiten for norsk sjømateksport i 2019 er klar. Det er eksportert norsk sjømat for mer enn 107 milliarder kroner.

– Det er svært gode nyheter for Norge. 2019 vil gå inn i historiebøkene. En svak norsk krone har betydning, men en verdiøkning på 8 prosent betyr like fullt at sjømatnæringen styrker sin posisjon og bidrar til enda mer aktivitet og jobber i hele landet. Først og fremst vil jeg gi honnør til alle de dyktige næringsutøverne som står på og skaper store verdier, sier fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik.

Les også:  Black Week ga pakkerekord for Posten

I tillegg til ny eksportrekord viser en rapport at sjømatnæringen for første gang skapte verdier for over 100 milliarder kroner. Rapporten som SINTEF og Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF) presenterte sist høst viser at sjømatnæringen bidrar med om lag 4 prosent av bruttonasjonalproduktet. 29.000 årsverk utføres direkte i næringen, mens 37.000 årsverk skapes som ringvirkninger.

– At laks er i særklasse den største arten målt i volum og verdi er ikke overraskende. Jeg har stor tro på at vi vil se en ytterligere vekst innen lakseoppdrett framover, men forutsetningen er at det skjer på en bærekraftig måte. Beslutningen om hvilke av de tretten produksjonsområdene som kan få vokse, kommer nå også snart, sier Nesvik.

Les også:  LESERINNLEGG: Nordland SV krever en ny Nord-Norgeplan

Det ble eksportert 1,1 million tonn laks i 2019 til en verdi på 72,5 milliarder kroner. Volumet økte med 6 prosent mens verdien økte med 4,8 milliarder kroner eller 7 prosent fra 2018.

-Selv om det er nedgang i volum for flere av villfiskbestandene er det gledelig å se verdiøkning også for disse bestandene, sier fiskeri- og sjømatministeren.

Det er en reduksjon for villfiskbestandene på 10 prosent i volum, mens verdien økte med 2,7 milliarder kroner eller 10 prosent fra 2018.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.