Nyttårsfyrverkeri – Så mange ble skadd i fjor

fyrverkeri

Fyrverkeri forårsaker hvert år alvorlige personskader. Nyttårsaften i fjor ble det registrert 15 øyeskader, fire alvorlige, og flere titalls personskader i forbindelse med fyrverkeri. De tre siste nyttårsfeiringene har 40 personer fått øyeskader. Ingen av disse brukte beskyttelsesbriller.

– Det er betenkelig at mange ikke bruker beskyttelsesbriller under oppskyting på nyttårsaften. Alle, både den som skal avfyre fyrverkeriet og de som ser på, bør ha på beskyttelsesbriller. Det er en billig forsikring, og skulle noe skje kan de redde synet til en som blir truffet i ansiktet. Også ved bruk av stjerneskudd bør man bruke beskyttelsesbriller, slik at spesielt barna ikke får gnister i øynene. I år bør en dessuten være ekstra varsom hvis en samtidig har munnbind på, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Før pinnerakettforbudet i 2008 var antallet alvorlige øyeskader i snitt vel 20 per år. De siste fem årene har i snitt 14 personer fått øyeskader årlig ved bruk av fyrverkeri på nyttårsaften, viser tall fra Haukeland Universitetssykehus og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, DSB.

Les også:  Ny veileder kan gi flere grønne tak

Hver nyttårsaften får i tillegg mange titalls personer skader på fingre, ansikt og hørsel i forbindelse med fyrverkeri. Menn er overrepresentert blant de som blir skadet hvert år.

– Jeg tror menn har en tendens til å ta styringen når det kommer til bruk av fyrverkeri, og mange skader skjer idet man tenner på i beruset tilstand. Alkohol og fyrverkeri er en farlig cocktail, og hvert år ser vi en økning i skadestatistikken ved årsskiftet, særlig rundt brann- og personskader. Fyrer du opp monsterbatteriet ditt bør du være edru, sier han.

Les også:  Frykter flere alvorlige MC ulykker i Nordland

I fjor på nyttårsaften og 1. januar registrerte forsikringsbransjen 181 brannskader til en estimert kostnad på vel 49 millioner kroner, viser tall fra Finans Norge.

– De siste timene av det gamle året og de første timene av det nye er det mest brannfarligste tidsrommet hvert år, med god margin. Mange private skyter opp fyrverkeri i boligområder, og det er fort gjort at det kommer på avveie. I de verste tilfellene kan det antenne boliger, garasjer eller uthus hvis de treffer før de brenner ut. Fyrverkeri avgir intens varme, og det skal lite til at det blir brann dersom de faller nær bebyggelse, sier Brandeggen.

Slik får du en tryggere nyttårsfeiring:

 • Ha nok beskyttelsesbriller til alle og se til at de blir brukt riktig.
 • Forbered fyrverkerioppskytingen i god tid mens det ennå er lyst ute.
 • Les bruksanvisningen nøye før bruk.
 • Kontroller at fyrverkeriet ikke er skadd.
 • Sørg for at fyrverkeriet ikke kan velte.
 • Bøy deg aldri over antent fyrverkeri.
 • Ikke tenn fyrverkeri på nytt dersom det ikke tenner ved første forsøk.
 • Hold god avstand fra oppskytingen.
 • Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen.
 • Kommunen kan innføre lokale bestemmelser om bruk av fyrverkeri. Som regel er det forbudt å bruke fyrverkeri på andre dager enn nyttårsaften mellom kl. 18 og 02.
 • Mange barn leter etter rester av fyrverkeri første nyttårsdag. Husk derfor å rydde opp etter deg hvis du har skutt opp fyrverkeri, slik at ingen kan skade seg på de i ettertid.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.