Glemt å tine kalkunen? Dette er tipsene som redder nyttårsmiddagen

mat

Kalkun på nyttårsaften er tradisjon for mange nordmenn, og ifølge en fersk undersøkelse utført av YouGov på vegne av MatPrat i 2020, oppgir 1 av 3 nordmenn at de spiser kalkun på nyttårsaften.

Det perfekte saftige kjøttet får du med lav temperatur, pensling og god tid. Men hva gjør du hvis du står der med en gjennomfrossen kalkun og alt for få timer til den skal på bordet?

– En dypfryst kalkun bruker tid på å tine, og aller best blir kalkunen om du tiner den sakte i kjøleskap i 2-3 døgn før den skal stekes, forteller MatPrat-kokk Anette Fjelleng Hansen.

Les også:  Vinterferien kan starte med underkjølt regn: - Slik kommer du deg trygt frem

Men er du ute i siste liten, så kan du la kalkunen tine ute på benken. Er du veldig sent ute, kan du legge den i kaldt vann, da tiner den raskest, råder hun. Og er det superkrise og du står med en helt frossen kalkun samme dag som den skal serveres, er det fortsatt håp: 

– Utsett middagen noen timer, sett kalkunen inn på lavere temperatur og la den langtidssteke, så unngår du at den blir stekt utenpå og rå inni. Det kan hende kalkunen slipper mer kjøttkraft og derfor ikke blir like saftig som den ville ha blitt om stekingen var optimal, men serverer du med en god saus og godt tilbehør så er middagen reddet, forsikrer hun.

Les også:  22. februar er andelslandbrukets dag!

Et alternativ dersom det ikke er så mange som skal spise, kan være å steke et kalkunbryst, eller servere en helstekt kylling:

– Kyllingen kan du steke på samme måte som kalkunen, pensle underveis i stekingen med salt og pepper. Du kan også legge litt sitrus, klementiner eller sitron, sammen med urter inni kyllingen for en ekstra god smak, avslutter Hansen.

Les også:  VIDEO: Pass på vekta til vinterferie-bilen!

MatPrat er kommunikasjonskonseptet til Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.