– Vi er inne i en gullalder for IT-folk

linn

Det pågår en knallhard konkurranse bankene imellom for å utvikle nye og smarte digitale løsninger for privatkunder og bedrifter. Det gjør IT-folk attraktive.

Experis er Norges største konsulent- og rekrutteringsselskap. Solbakken leder selskapets IT-divisjon, hvor en stor del av aktiviteten dreier seg mot finansnæringen. Hun forklarer utviklingen med at finansaktørene i stadig større grad konkurrerer om de mest innovative tjenestene.

– Etterspørselen etter ansatte med IT-kompetanse er nesten umettelig. Det er svært mye utvikling og innovasjon i bank og finansnæringen. Alle de store finansaktørene driver store digitaliseringsløp som krever mye spesifikk kompetanse. Etterspørselen etter dyktige IT-konsulenter er nesten umettelig, sier Linn Solbakken, leder i Experis IT.

De mange prosjektene gir utslag i økte bemanningsutsikter. I bank- og finansnæringen forventer arbeidsgiverne å øke antall ansatte i andre kvartal, med netto bemanningsutsikter på +11 prosent. Det er en økning på 10 prosentpoeng fra første kvartal i år, og ni prosentpoeng fra andre kvartal i 2017.

Les også:  LESERINNLEGG: Tør regjeringspartiene støtte egne valgløfter?

– Vi har over 60 prosjektledere hos våre kunder i ulike digitaliseringsprogram som eksempelvis jobber med å flytte kunders data og løsninger opp i skyen. I tillegg kommer videreutvikling av nettbankløsninger og bedre løsninger for privat- og bedriftsmarkedet. Vi blir overrasket hvis det blir mindre av denne typen oppdrag fremover. Det ligger tvert imot an til å bli flere, sier Solbakken.

Gullalder for IT-folk
Fagmiljøene og IKT Norge har ropt varsku lenge om mangelen på IT-folk. De mange moderniseringsprosjektene gjør ikke situasjonen mindre prekær. Solbakken forteller om stort press i arbeidsmarkedet for IT-konsulenter.

– De som kombinerer IT-kompetanse med de rette «myke ferdighetene» kan velge og vrake i jobber. Vi er virkelig inne i noe som kan kalles gullalderen til IT, hvis det bare var nok folk.

Les også:  Enighet i lønnsoppgjøret for hotell- og restaurantbransjen

Innenfor bank og finans er særlig forretningsforståelse høyt ettertraktet. Experis arbeider med å spore opp og etablere samarbeid med de beste teknologene i landet.

– Prosjektene vi jobber med er i grensesnittet mellom forretningsutvikling og IT. Det stiller strenge krav til faglig dyktighet og kompetanse, men skaper også spennende muligheter for å tenke nytt, sier Solbakken.

Oppbemanning i flere næringer
Arbeidsgivere i alle sektorer av undersøkelsen planlegger oppbemanning de neste tre månedene. Én av ni norske arbeidsgivere (11%) planlegger å bemanne opp. 83 prosent planlegger å bevare arbeidsstyrken som den er, mens bare to prosent planlegger å bemanne ned. Forventningene er høyest i bygg- og anleggsbransjen, med netto bemanningsutsikter på +21 prosent for andre kvartal 2018.

I tillegg til bygg og anlegg planlegger arbeidsgivere i transport- og logistikkbransjen og i olje- og gass- sektoren også betydelig oppbemanning, med netto bemanningsutsikter på +16 og +19 prosent.

Les også:  Historisk energiutbygging i Bodø og Nord-Norge

Nord-Norge er regionen med beste bemanningsutsikter
På landsbasis forventer arbeidsgiverne å øke bemanningen i andre kvartal med sesongjusterte netto bemanningsutsikter på +8 prosent. Det betyr at det er flere arbeidsgivere som planlegger å bemanne opp enn som planlegger å bemanne ned. Men veksten er ikke jevnt fordelt over landet.

Nord-Norge har de mest optimistiske utsiktene i landet. Der rapporterer arbeidsgivere om netto bemanningsutsikter på +14 prosent i andre kvartal. Det er en økning på fire prosentpoeng sammenlignet med samme periode for ett år siden.

Mens arbeidsgivere i Midt-Norge og Stor-Oslo også har optimistiske ansettelsesplaner, med netto bemanningsutsikter på +9 prosent og +11 prosent, er utsiktene på Sør- og Vestlandet på forsiktige +2 prosent, og det for tredje kvartal på rad. Sammenlignet med andre kvartal i 2017 avtar ansettelsesplanene med seks prosentpoeng i Sør-Vest.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.