Nyhet for byggebransjen: Lab-Trade kommer til Norge

lab-trade

I byggebransjen finnes ikke plass for svindlere. Hvert produkt, som er på markedet, må gjennomgå strenge kvalitetstester. Testene gjennomføres med hjelp av spesialistisk kontroll- og målesutstyr.

På det norske markedet kommer nå en aktør som har drevet med produksjon av slikt utstyr i mange år. Innovative bedrifter og byggelaboratorier bør merke seg dette – for med en nytt tilbud kan det oppstå muligheter for innovasjon.

Hvorfor gjennomføres det kontrol- og måletester?
Kvalitetstester er standard i samtidig byggebransje. Hovedårsaken for det er sikkerhetsgaranti av bruk. Hver produsent av byggematerialier eller entreprenør må ha sikkerhet for at produktet hans oppfyller alle nødvendige normer og truer ikke hverken liv eller helse av framtidige brukere.

Passasjerene av toget, som 28. desember 1879 gikk fra Edinburgh til Dundee i Skottland, levde i tida, da forskrifter var ikke så restriktive og opplevde dårlige konsekvenser av det. Ingen av personer, som kjøpte billetter for den uheldige turen, nådde reisemålet. Turen sluttet på broen som knyttet to elvebredder av Tay elva. Konstruksjonen brøt sammen i det øyeblikket toget kom på spor. Hele toget med passasjerene falt i vannet og ingen levende menneske ble reddet. Til sammen døde 75 mennesker.

Les også:  40 millioner kroner til forskning på bærekraftig hav i Nord-Norge

Selv om det var stormet denne dagen, var det ikke været som var årsaken til ulykken. Mennesket var skyldig. Kommisjonen som forsket årsakene til ulykken beviste at broens søyler brøt under 20 tons vekt. Ingeniøren ansvarlig for broens konstruksjon sikret, at de kan ta 3 ganger vekt mer. I tillegg til det var støpejern brukt til produksjonen av lavt kvalitet og avstøpninger ble gjort unøyaktig. Alt sammen førte til ulykken, som kunne ha vært unngått, hvis materialer brukt til brobygning og hele konstruksjonen hadde vært presist undersøkt.

Uten forskning finnes det ikke innovasjon
Kontroll- og måletester er nødvendig også der, hvor man legger vekt på innovasjoner. Hvis du vil utskille ditt tilbud fra konkurranse, må du tilby til kunden noe extraordinær, som kunden ikke finner hos andre kataloger. I byggebransjer er det oftest:

a) produkter som øker hastighet av arbeid på byggeplassen

b) eller gjør mulig realisasjon av viktige prosjekter som krever spesialistiske tekniske løsninger

Idéer om nye effektiviteter er ikke lett å finne. Man trenger flere timer av spesialistisk forskning. Det er grunnen til at mange globale ledere i byggebransjen har sine egne forskningslaboratorier, der man arbeider på nye produkter med eksperter i kjemi, kjemisk prosjektering eller byggebransjen.

Les også:  Krise: Nedgangen i byggevarehandelen fortsetter

Hva kan man finne i forskningslaboratorier?
Utstyr man finner i forskningslaboratorier har som oppgave å stimulere ekstreme forhold, som noe byggematerialer kan bli utsatt til. I tilfelle av elementer av oven nevnte broen kan det være for eksempel sterk belastning, høy fuktighet og sterk vind. I tillegg til dette kan man forske flere andre potensiell farlige faktorer. Lab-Trade utfører flere forskjellige typer tester.

Tester man kan gjennomføre med Lab-Trade måleutstyr deles i fem kategorier:

· Styrke testing. Hovedprodukt av denne kategorien er en linje av forskning styrkestasjoner. Disse stasjonene, produsert siden 2004, gikk gjennom lang vei av konstruksjonsendringer og funksjonale utvidelser. I dag kan man si at det er en universell og funksjonal styrkemaskine for mest produsenter i byggebransjen.

· Klima testing. Full området av forskning i variable klimatiske forhold og påvirkning på ugunstige faktorer, som salting på belegningsstein. Nødvendig måling kan gjennomføres både i små klimakammer for undersøkelse av bituminøse takstein og i større utstyr, som hele vegger og oppvarmingsystemer passer inn.

· Brann testing. Brannsikkerhet er en av grunnleggende krav byggninger må opfylle. Lab-Trade utstyr sjekker reaksjon på brann med hjelp av forskjellige standarde metoder (SBI, metode av strålingstein osv.).

Les også:  Hurtigruten vil støtte prosjekter langs kysten

· Gjennomtrenging av varme. Med denne metoden undersøker man de fleste materialer (f. eks. isopor, skum, sjiktplater, vinduer, isolasjon av rørene). Lab-Trade utstyr er tilpasset til produkters målinger i forskjellige former (lambdamåling for undersøkelse av flate prøver, lambdamåling for rør) og størrelser.

· Geometrisk testing. I dette tilfellet undersøkes det flathet, tykkelse og rektangularitet av byggematerialer for å være sikker på at disse dimensjonene er standardiserte.

På bestilling oppstår det også utstyr prosjektert for kundens behov. De gikk bant annet til Betong Laboratorium av Atlas bedrift – polsk produsent av byggekjemi, som har siden lenge stor tillit av kunder og hver år vinner bransjepris for sine produkter. Den største styrkemaskinen for undersøkelse av hele sjiktplater (stillingsvekt er 8 tonn, lengde av prøver er til 9 meter) befinner seg i laboratorium av Gór-Stal bedrift – polsk produsent av sjiktplater.

Testing utstyr av Lab-Trade kan man finne også i andre labotarorier og forskningssentre i Tyskland, Tsjekkia, Slovakia, Ungarn, Ukraina, Hviterussland, Litauen og Latvia. Fra i år økes den geografiske rekkevidden for selskapets virksomhet med ytterligere områder. Norge er en av de nye landene.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.