LESERINNLEGG: Norske olje- og gassinstallasjoner må sikres mot droneangrep

drone

I forrige uke sa tidligere hærsjef, generalløytnant Robert Mood, til NRK at det vil være enkelt å ramme norske olje-, gass- og forsvarsinstallasjoner med droner, og at det er sannsynlig at aktører vil planlegge angrep mot norske oljeanlegg i fremtiden.

Av Vidar Kleppe, politisk nestleder for Demokratene.

Generalløytnant Robert Mood uttrykte ovenfor NRK at han ikke tror Norge er rustet til å motstå et slikt angrep.

– Det er Norge ikke, både fordi det er vanskelig, og fordi vi ikke har sikret installasjonene våre mot denne typen angrep. Anleggene våre er veldig sårbare, og ligger i praksis ubeskyttet, sa Robert Mood til NRK.

Les også:  Internasjonal rom- og klimakonferanse i Norge

Konsekvensene av et droneangrep kan være formidable. Det fikk vi demonstrert i midten av september da store deler av raffineri- og oljeproduksjonskapasiteten til Saudi-Arabia ble rammet av droner med

eksplosiver. Ifølge Saudi-Arabias energiminister ble landets daglige oljeproduksjon redusert med nesten 6 millioner fat. Det tilsvarer omtrent halvparten av landets samlede oljeproduksjon.

Sett i lys av dette droneangrepet må Justisminister- og innvandringsminister, Jøran Kallmyr, innføre strakstiltak for å unngå at denne typen terror kan ramme norske olje- og gassinstallasjoner. Et strakstiltak er flyforbundssoner over olje- og gassinstallasjoner.

Les også:  LESERINNLEGG: Venstre bør lære av SV

I tillegg må ministeren sette seg ned med representanter fra den norske petroleumsindustrien for å gjennomgå sikkerheten ved norske offshoreinstallasjoner og petroleumsanlegg. For offshoreinstallasjoner

og petroleumsanlegg ligger ansvaret for sikkerheten på den enkelte operatøren med Petroleumstilsynet som tilsynsetat. Det er derfor viktig at justis – og innvandringsminister, Jøran Kallmyr, forsikrer seg om at den norske petroleumsindustrien har forstått dette ansvaret – og at de har iverksatt tilstrekkelig tiltak for å forhindre angrep på norske olje og gassinstallasjoner.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.