LESERINNLEGG: Norske olje- og gassinstallasjoner må sikres mot droneangrep

drone

I forrige uke sa tidligere hærsjef, generalløytnant Robert Mood, til NRK at det vil være enkelt å ramme norske olje-, gass- og forsvarsinstallasjoner med droner, og at det er sannsynlig at aktører vil planlegge angrep mot norske oljeanlegg i fremtiden.

Av Vidar Kleppe, politisk nestleder for Demokratene.

Generalløytnant Robert Mood uttrykte ovenfor NRK at han ikke tror Norge er rustet til å motstå et slikt angrep.

Les også:  Ser fram til å møtes

– Det er Norge ikke, både fordi det er vanskelig, og fordi vi ikke har sikret installasjonene våre mot denne typen angrep. Anleggene våre er veldig sårbare, og ligger i praksis ubeskyttet, sa Robert Mood til NRK.

Konsekvensene av et droneangrep kan være formidable. Det fikk vi demonstrert i midten av september da store deler av raffineri- og oljeproduksjonskapasiteten til Saudi-Arabia ble rammet av droner med

Les også:  Eva Kristin Hansen (Ap) ny stortingspresident

eksplosiver. Ifølge Saudi-Arabias energiminister ble landets daglige oljeproduksjon redusert med nesten 6 millioner fat. Det tilsvarer omtrent halvparten av landets samlede oljeproduksjon.

Sett i lys av dette droneangrepet må Justisminister- og innvandringsminister, Jøran Kallmyr, innføre strakstiltak for å unngå at denne typen terror kan ramme norske olje- og gassinstallasjoner. Et strakstiltak er flyforbundssoner over olje- og gassinstallasjoner.

I tillegg må ministeren sette seg ned med representanter fra den norske petroleumsindustrien for å gjennomgå sikkerheten ved norske offshoreinstallasjoner og petroleumsanlegg. For offshoreinstallasjoner

Les også:  Senterpartiets Willfred Nordlund fra Nordland ny leder av Næringskomitéen på Stortinget

og petroleumsanlegg ligger ansvaret for sikkerheten på den enkelte operatøren med Petroleumstilsynet som tilsynsetat. Det er derfor viktig at justis – og innvandringsminister, Jøran Kallmyr, forsikrer seg om at den norske petroleumsindustrien har forstått dette ansvaret – og at de har iverksatt tilstrekkelig tiltak for å forhindre angrep på norske olje og gassinstallasjoner.

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.