Flere rotter og mus i Bodø

rotte

Månedstemperaturen for oktober lå én grad over normalen for hele landet, med varmerekorder i Troms og Finnmark, i følge Meteorologisk Institutt. Med stadig mildere vintre, øker bestanden av rotter og mus, også i Bodø.

Det er ikke bare vi mennesker som trekker inn når det blir kaldere utover høsten. Også smågnagere som rotter og mus søker husly, varme og mat.

– Hvis vi får en like mild vinter som i fjor, vil vi sannsynligvis få en økt forekomst av skadedyr utover vinteren, sier Annika Persson, skadesjef i Codan Forsikring.

Les også:  Fra bank til kunst i Bodø: – Får millionbeløp fra Kulturminnefondet

Mus og rotter er ivrige gnagere. For alvorlige angrep, kan skadene fort koste flere hundre tusen kroner.

– Ikke bare er det ubehagelig med vondt lukt, lort og lyder i veggene. Dyrene kan forårsake store materielle ødeleggelser, sier Annika Persson.

Ødelagte vannledninger til vaske- og oppvaskmaskin fører til lekkasjer og vannskader, som kan blir store og kostbare. Persson forteller at smådyrene også gnager seg gjennom treverk og isolasjon, som kan ødelegge viktige bygningskonstruksjoner og føre til fuktskader.

Les også:  Nye lufthavner for Tårnsenteret i Bodø

– Elektriske ledninger og vannledninger er spesielt utsatt. Ved skade på det elektriske kan det i verste fall oppstå brann, advarer Persson.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.