Ny rapport viser ruin for pelsdyrbøndene: Robbes for to tredjedeler av verdien

norges pelsdyralslag

73 prosent av verdiene – det er det gjennomsnittlige tapet 12 undersøkte pelsdyrbønder lider med regjeringens erstatning, ifølge en ny rapport som blir lagt frem under Varhaug-møtet.

Konkurser, milliontap og store personlige påkjenninger blir resultatet for pelsdyrbøndene, dersom regjeringens erstatningsordning blir stående uendret. Det viser en rapport Norges Pelsdyralslag har utarbeidet, basert på vurderinger av 12 pelsdyrbønder, utført av uavhengige takst- og regnskapsmiljøer.

Under Varhaug-møtet mandag kveld vil landbruks- og matminister Olaug Bollestad bli konfrontert av de 12. De krever svar fra ministeren, som er ansvarlig for at de samlet taper over 110 millioner kroner på erstatningsforslaget fra regjeringen. I snitt vil de bli fraranet 73 prosent av verdiene sine.

– Det er grundig dokumentert hvor urettferdig og urimelig erstatninga slår ut, men det er sjokkerende og opprørende å se disse tallene. Det er viktig å understreke at takstene kun ser på det bøndene taper direkte relatert til pelsdyrdrifta. Mange vil miste mye mer som konsekvens av at så mye av drifta faller bort, sier Jan Ove Horpestad, leder i Rogaland Pelsdyrlag.

Les også:  Hvilke land heier nordmenn på under fotball-EM?

Horpestad ligger selv an til å tape over fem millioner kroner. Dette til tross for at statsråd Bollestad selv omtalte tapet hans som “urimelig”, da Stortinget behandlet forbudet mot pelsdyrhold juni i fjor.

– Stortinget har tydelig vedtatt at vi skal holdes skadesløse med erstatninga. Urimelige utslag skal unngås. Det er ingen som kan påstå at erstatninga nå gjør det. Jeg håper at nok et møte med bøndene vil få statsråden til å tenke seg om på nytt. Hvis ikke ligger det an til at også Stortinget har fått nok av denne saken og vil rydde grundig opp, sier Horpestad.

Les også:  LESERINNLEGG: Kostnadsbombe med Vedums nye EU-direktiv

Norges Pelsdyralslag har selv satt i gang et omfattende og tidkrevende arbeid med taksering av alle pelsdyrgårdene i Norge. Den nye rapporten er bygd på dette arbeidet, som av fagfolkene som står bak også er blitt presentert og forklart i en høring i Næringskomiteen på Stortinget før jul i fjor.

Det var Venstre som kjempet gjennom et forbud mot pelsdyrhold, da de gikk inn i Solberg-regjeringen, til tross for at Høyre, KrF og Frp alle hadde programfestet å videreføre næringen. Etter at FrP forlot regjeringen forrige uke, er det blitt tent et nytt håp for bøndene. Stortinget skal nemlig behandle et representantforslag om bedre erstatningsordning, fremmet av Senterpartiet, i løpet av februar.

Les også:  Listhaug: – Regjeringen er bakpå i sikkerhetspolitikken

Arbeiderpartiet har lovet å støtte forslaget, og nøkkelpolitikere i FrP har gjort det klart at de nå også vil stemme for full erstatning – om ikke regjeringen selv forbedrer ordningen kraftig.

– Vi håper og tror selvfølgelig at FrP nå vil gjøre det som er riktig og støtter forslaget til Senterpartiet, sier styreleder i Norges Pelsdyralslag, Bertran Trane Skadsem.

– Vi vet at mange i Høyre, KrF og selv Venstre er enige med oss i at denne erstatningsordninga er en katastrofe. Granavolden-erklæringa sier at næringa skal forbys, men den krever ikke på noe slags vis at bøndene skal ruineres. Nå må politikerne klare å ta ansvar, avslutter Skadsem.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.