Ny rapport om boligmarkedet: Neste år blir kjøpers marked

skatt

Renteoppgangen og stor tilbudsside demper temperaturen i boligmarkedet neste år, tror NBBL i ny kvartalsrapport. De advarer samtidig om en ny priskarusell i hovedstaden om et par år.

– Det har vært en positiv utvikling i boligmarkedet de siste to årene, med høy boligbygging, god etterspørsel og moderat boligprisvekst. NBBL forventer at presset i markedet dempes ytterligere ett knepp inn i 2020 – noe som tilsier uendrede boligpriser, sier Christian Frengstad Bjerknes, sjeføkonom i NBBL.

Forventningen baserer seg i hovedsak på to faktorer. Det ene er at Norges Bank økte styringsrenten fra 0,5 til 1,5 prosent, en innstramming NBBL mener var fornuftig og godt kommunisert fra sentralbanken.

Les også:  Spar penger: Dette kan du gjøre med middagsrestene

Det andre er at det har blitt bygd rekordmange boliger de siste årene. Det bidrar til at det er mange boliger til salgs og at boligkjøper har mye å velge mellom, dermed blir det mindre press på visninger og lavere prisvekst.

– Historisk så vet vi at boligprisene sjelden flater ut og at svingningene innenfor et enkelt år kan være store. Det går fortsatt godt i norsk økonomi, men slik vi ser det er utviklingen i internasjonal økonomi den største risikofaktoren for boligmarkedet her hjemme i 2020, fortsetter Bjerknes.

Les også:  22. februar er andelslandbrukets dag!

På lengre sikt har NBBL predikert at vi er inne i en ny æra for boligprisene. Rentebunnen er passert og innfasingen av oljepenger er i hovedsak bak oss. Boligprisveksten får dermed mindre drahjelp fremover og vil sannsynligvis svinge rundt en langt mer moderat trendvekst de kommende årene.

– En snikende bekymring her er den lave reguleringstakten i hovedstaden. Høy boligbygging og lavere prisvekst de siste årene har vært ønsket både av politikere og næringen selv. Det er altså ingen grunn til å hvile på laurbærene. Dersom boligbyggingen stopper opp, kan det føre til en ny priskarusell i hovedstaden om et par år. Det vil være svært uheldig i en tid der eierlinjen allerede presses og flere sliter med å etablere seg i boligmarkedet.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.