Ny rapport om boligmarkedet: Neste år blir kjøpers marked

skatt

Renteoppgangen og stor tilbudsside demper temperaturen i boligmarkedet neste år, tror NBBL i ny kvartalsrapport. De advarer samtidig om en ny priskarusell i hovedstaden om et par år.

– Det har vært en positiv utvikling i boligmarkedet de siste to årene, med høy boligbygging, god etterspørsel og moderat boligprisvekst. NBBL forventer at presset i markedet dempes ytterligere ett knepp inn i 2020 – noe som tilsier uendrede boligpriser, sier Christian Frengstad Bjerknes, sjeføkonom i NBBL.

Forventningen baserer seg i hovedsak på to faktorer. Det ene er at Norges Bank økte styringsrenten fra 0,5 til 1,5 prosent, en innstramming NBBL mener var fornuftig og godt kommunisert fra sentralbanken.

Les også:  Snekkerpappaen Marius Skålvoll fra Bodø giftet seg: Sa JA i Blåkläder

Det andre er at det har blitt bygd rekordmange boliger de siste årene. Det bidrar til at det er mange boliger til salgs og at boligkjøper har mye å velge mellom, dermed blir det mindre press på visninger og lavere prisvekst.

– Historisk så vet vi at boligprisene sjelden flater ut og at svingningene innenfor et enkelt år kan være store. Det går fortsatt godt i norsk økonomi, men slik vi ser det er utviklingen i internasjonal økonomi den største risikofaktoren for boligmarkedet her hjemme i 2020, fortsetter Bjerknes.

Les også:  Snekkerpappaen Marius Skålvoll gifter seg 13. august i Bodø: Sier JA i Blåkläder!

På lengre sikt har NBBL predikert at vi er inne i en ny æra for boligprisene. Rentebunnen er passert og innfasingen av oljepenger er i hovedsak bak oss. Boligprisveksten får dermed mindre drahjelp fremover og vil sannsynligvis svinge rundt en langt mer moderat trendvekst de kommende årene.

– En snikende bekymring her er den lave reguleringstakten i hovedstaden. Høy boligbygging og lavere prisvekst de siste årene har vært ønsket både av politikere og næringen selv. Det er altså ingen grunn til å hvile på laurbærene. Dersom boligbyggingen stopper opp, kan det føre til en ny priskarusell i hovedstaden om et par år. Det vil være svært uheldig i en tid der eierlinjen allerede presses og flere sliter med å etablere seg i boligmarkedet.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.