Tenk brannsikkerhet i førjulstiden

julelys

Hvert år brenner det i mange hjem før jul – ikke la det skje hos deg. Ta grep om egen brannsikkerhet. Desember er tradisjonelt årets klart verste brannmåned. Sector Alarm oppfordrer derfor alle til å være ekstra oppmerksom på brannfaren.

I følge Norsk Brannvernforening er det de typiske brannårsakene som øker i førjulstiden. Glemte gryter og kjeler på komfyren og uforsiktighet ved bruk av levende lys. Kanskje ikke så rart, ettersom vi i desember gjerne koker og steker mer mat enn vanlig. Det tennes også langt flere levende lys enn vanlig. 

Les også:  Slik sparer du strøm på hytta i vinterferien

Dette støttes av statistikken til Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB) som forteller at hele 45 prosent av brann- og redningsvesenets brannutrykninger til boliger i 2018 skyldtes komfyren.  Stua er det nest mest brannfarlige rommet med 10 prosent. I blokkleiligheter startet cirka 75 prosent av alle branner på kjøkkenet.

Bruk av åpen ild er en vanlig årsak til branner i bolig. Regel nummer en er derfor å aldri gå fra levende lys. Ellers bør du unngå brannfarlig julepynt.

Les også:  Avinor: Slik blir vinterferieutfarten

I 2018 var desember måneden med flest branner og branntilløp med hele 359 branner.

– Tradisjonen og kosen skal vi selvfølgelig beholde – men med noen få enkle grep kan du sikre deg en tryggere førjulstid, sier Sikkerhetsekspert Inge Svendsen i Sector Alarm.

– Tipsene er enkle og noen kanskje banale, men allikevel er vi overrasket over hvor mange som «glemmer» å følge dem, sier Svendsen.

Brannsikringstips fra Sector Alarm:

  • Ha alltid kontroll på dine brannvernprodukter.
  • Sjekk at du har brannslukningsapparat og at det virker
  • Ikke forlat kjøkkenet og komfyren når du lager mat
  • Vær forsiktig med levende lys – slukk dem når du forlater rommet
  • Se til at lysestaker og telys står fritt i rommet.
  • Slå alltid av elektriske apparater etter bruk.
  • La aldri oppvaskmaskin, vaskemaskin eller tørketrommel gå når du ikke er hjemme.
  • Trekk alltid ut stikkontakten når du er ferdig med å lade mobiltelefonen, nettbrettet eller datamaskinen
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.