– Seniorer må kunne data

rss nyheter

I 2018 deltok tolv av medlemmene Forsvarets Seniorforbund (FSF) i Steinkjer på et Kompetansepluss datakurs.

– Skal vi henge med, må vi kunne data, sier tidligere styreleder Arnulf Vengstad i FSF avd. Steinkjer.

I FSF avdeling Steinkjer har alle medlemmene vært i eller hatt tilknytning til Forsvaret.

– Våre medlemmer er stort sett mellom 70 og 80 år, og vi har et stort behov for å holde oss oppdatert i bruken av digitale hjelpemidler. Vi må kunne gjøre ting som å betale regninger i nettbanken, og kunne bruke enkelte apper på mobilen. Det blir fort tungvint for dem som ikke behersker enkel digital bruk. Blant annet kan det bli ganske store merutgifter for de som ikke klarer å betale regninger i nettbanken, sier Arnulf Vengstad.

– Vi fikk mange aha-opplevelser underveis på Kompetansepluss kurset. Vi hadde med oss egne mobiler og PCer for å få veiledning i å kunne bruke disse riktig, i tillegg til at kursholder stilte med en bærbar PC til hver deltaker, sier Vengstad.

Les også:  Elendige meningsmålinger - Toalettpapir med Støre utsolgt!

Deltakerne fikk god hjelp på kurset med utfordringer de hadde i forbindelse med riktig bruk av PCer og mobil.

– Med en gjennomsnittsalder på 75 år ble det en bratt læringskurve, ler han og legger til at man som pensjonist ikke får den naturlige opplæringen man gjør når man er i arbeid. For å unngå å falle utenfor er det derfor viktig å gå på kurs forholdvis kontinuerlig, mener Vengstad.

Vengstad var med sine 69 år en av de yngste på kurset. 

– Jeg ser at flere av de eldste burde deltatt. Mange over 80 år vegrer seg dessverre for datakurs.

Les også:  Satser blått ved Kleiva

En annen som deltok på Kompetansepluss kurset, er tidligere yrkesoffiser Tore Wist (70 år). Også han synes kurset var nyttig.

– Sosialt og trivelig var det også, og det er jo litt viktig for en gjeng pensjonister. Kurset var tilrettelagt for folk uten særlige forkunnskaper, så vi hadde alle litt forskjellig utgangspunkt.

Han synes foreleserne traff bra med kurset fordi alle fikk være med på å bestemme innholdet.

– Jeg for min del har en del erfaring med IKT både fra Artilleriet i Forsvaret, og fra min siste jobb hos Fylkesmannen, så jeg synes selv jeg hadde et godt utgangspunkt.

 – Et viktig tema var bruk av nettbanken, som jeg fikk en nyttig repetisjon i. Kurset lærte meg også at jeg ikke skal si nei til alle apper. Noen av dem er veldig nyttige, som Vipps for mindre transaksjoner og Vy for togtabeller og togbilletter. Det eneste jeg ikke har lyst til å si ja til er sosiale medier. Jeg har en sperre der, sier Wist.

Les også:  Stadig nye barnevern-skandaler til tross: KS vil senke terskelen for å melde til barnevernet

Digitaliseringen er en viktig del av hverdagen også for seniorer. Særlig gjelder dette for de som fortsatt står i jobb, men også for de som nå har blitt pensjonister og må benytte seg av stadig flere digitale tjenester.


– Selv om en slutter i arbeidslivet, må en følge med i den digitale utviklingen. Kompetansepluss frivillighet gir seniorer og andre som står utenfor arbeidslivet, mulighet til å styrke sine grunnleggende ferdigheter sier fungerende direktør i Kompetanse Norge Anders Fremming Anderssen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.