Bibelmuseet mangler lokaler

bibelen

Nordisk bibelmuseum vil stille ut Nordens største private samling av bibler. Nordens første bibelmuseum skal åpne om fire måneder, men museet står fortsatt uten tak over hodet.

I fjor forhandlet Arnhoff med Ibsen-museet om å benytte lokaler i samme bygning, men grunnet utvidelser ble det ikke noe av planene, og museet måtte på ny legge ut på leting.

– Vi er på jakt etter aktuelle lokaler i Oslo sentrum, sier initiativtaker til museet, Rune Arnhoff.

Les også:  Ny lydbok: Bruker KI for stemmen til Kunt Hamsun i "Sult"

Rune Arnhoff lar museet disponere alle hans 2500 bibler.

– De gamle biblene er en kulturskatt som forteller mange interessante historier. Jeg ønsker at flere skal oppleve disse bøkene. Selv om en god del gjenstår før alt er klart til åpning er det viktigste nå å finne lokaler. Så jeg håper vi finner noe raskt, sier Arnhoff.

Først i Norden
At navnet blir Nordisk, og ikke Norsk bibelmuseum, skyldes at mange av biblene er svenske og danske, og at det ikke finnes noe bibelmuseum i Norden fra før.

Les også:  Ny lydbok: Bruker KI for stemmen til Kunt Hamsun i "Sult"

– Det er i det hele tatt svært få bibelmuseer i verden, sier Arnhoff.

Mange av biblene som skal vises i museet er klenodier.

– Blant de 2500 biblene er Nordens første bibel, Gustav Vasas, som ble utgitt i 1541. Inspirert av Martin Luther satte bibelkommisjonen i gang arbeidet med å utgi bibelen på svensk, og det resulterte i den første komplette oversettelsen av Bibelen til et nordisk språk, sier Arnhoff.

Les også:  Ny lydbok: Bruker KI for stemmen til Kunt Hamsun i "Sult"

Den første danske bibelen, og dermed også den første norske, Christian IIIs bibel fra 1550, blir også utstilt i museet.

– Flere av de gamle bøkene er vakkert illustrert og er interessante også som billedkunst. Noen av de eldste bibelsidene er skrevet på skinn eller pergament og kan dateres helt tilbake til 1200-tallet, sier han.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.