Norske myndigheter var nesten usynlige på Twitter 22. juli

twitter steen

Mens til og med Justin Bieber tvitret da terroren rammet Norge, var politiet, PST og brannvesenet nesten fraværende, viser ny forskning fra Høgskolen i Oslo og Akershus.

Professor og leder Steen Steensen ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har gått gjennom alle de norske Twitter-meldingene som ble publisert under terrorhandlingene 22. juli og i uken etter.

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

Gjennomgangen viser at det offentlige Norge var tilnærmet fraværende på Twitter under terrorangrepet. Kjendiser, som Justin Bieber, og deres fans var derimot tydelig til stede.

– Mange forsøkte å henvende seg til det offentlige Norge under terrorangrepet. Det var et stort behov for dem på Twitter, men de var ikke til stede. Da henvender folk seg til andre, sier Steensen, som la frem den ferske forskningen på en konferanse om samfunnssikkerhet på Høgskolen i Oslo og Akershus fredag.

Les også:  Kraftig økning i tyveri fra bil

I tillegg til kjendiser, var også en P3-journalist og en lokalpolitiker fra Ap til stede på Twitter i timene mens terrorangrepet pågikk. De bidro begge til å spre den informasjonen folk etterlyste fra offisielt hold.

Oslo universitetssykehus var en av de få offentlige instansene som var på Twitter i de dramatiske timene fra bomen gikk av i Regjeringskvartalet til terroristen ble pågrepet på Utøya. De brukte Twitter aktivt for å skaffe blodgivere.

Les også:  Avinors systemer ikke berørt av globale IT-problemer

– De fikk på kort tid rekruttert mange blodgivere, men det oppsto også kaos fordi de ikke kommuniserte tydelig nok hva slags blod de trengte og hvem som kunne donere, sier Steensen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.