Fem pelsdyrbønder saksøker staten for brudd på Grunnloven. Norges Pelsdyralslag mener politikerne har tråkket langt over alle grenser i behandlingen av norske bønder det siste året.
– Vi er kjent med disse søksmålene, men er ikke part i dem. De står mellom staten og enkeltbønder som har blitt grovt og urettferdig behandlet. Vi støtter selvsagt medlemmene våre, slik vi hver dag støtter bønder som er påført enorme påkjenninger av Jeløya-plattformen. Investeringer har blitt verdiløse, gårdsverdier halvert, generasjonsskifter stanset og fremtidsplaner knust, sier Guri Wormdahl, kommunikasjonssjef i Norges Pelsdyralslag.
Pelsdyrnæringen står for 500 arbeidsplasser og 300 millioner kroner i eksportinntekter. Den skader ingen og har tvert imot en svært positivt grønn effekt for andre næringer gjennom å ta imot tonnevis av mat og organisk avfall som ellers ville blitt kastet. Regjeringen forsøker å tvinge gjennom et forbud mot en hel næring utelukkende basert på Venstres meninger om dyrevelferd. Det til tross for at både faglige utredninger og Mattilsynets undersøkelser viser at dyrevelferden er god.
– Tre av fire partier som forhandler om regjeringsmakt, har i programmene sine lovet velgerne å bevare næringen med god dyrevelferd. Vi har nettopp lagt frem tall som viser at 99,8 prosent av pelsdyrene i norske pelsdyrgårder er uten skade. Mattilsynet gjennomfører egne kontroller, der 80 prosent er uanmeldte. De finner ikke flere avvik blant pelsdyr enn i andre dyrehold. De faglige utredningene som er gjort, viser at velferden er god, sier Wormdahl.
– Jeløya-plattformen viste sjokkerende og tydelig at hestehandel kan trumfe alt. Den har rammet mange bønder som om det var et endelig vedtak. Vi forstår godt at bønder går til sak for tydelig å si fra. Nå setter vi vår lit til at KrF holder løftene sine og prioriterer distrikts-politikk, men det har uansett skjedd stor skade for bøndene og næringen, sier Wormdahl.
Regjeringen la nylig frem sitt forslag til kompensasjon til næringen, som for mange bønder ikke engang dekker investeringene i dyrevelferd. Det eneste faglige grunnlaget for forslaget deres er en eldre rapport fra Menon, som i hovedsak er en samfunnsmessig analyse og ikke går i dybden på kompensasjon. To nye analyser fra Samfunnsøkonomisk analyse og Oslo Economics har derimot sett spesifikt på kompensasjon, med hver sine modeller og utregningsmåter. De slår fast at det vil koste minst 2,3 milliarder kroner å avvikle pelsdyrnæringen rettferdig og riktig.