Norske investorer tror positiv utvikling i markedet er falsk

fond valuta

Majoriteten av investorene anser aksjemarkedets positive utvikling som en falsk start på et fremtidig bull-marked, og kun 9% tror vi allerede befinner oss i en periode med varig positiv utvikling.

Dette viser data fra eToro sin siste Retail Investor Beat-rapport. Resultatene fra undersøkelsen viser også at 38% av de norske respondentene tror det neste bullmarkedet ikke vil gjøre sin entre før i første halvdel av 2024.

Funnene følger av nylige trender i aksjemarkedene, og er i stor grad drevet av interessen for kunstig intelligens og teknologisektoren sitt kraftige come-back. Til tross for markedets oppgang handler retail-investorene mer varsomt, og er generelt mindre optimistiske enn hva de var for tre måneder siden. Dette kan se ut til å være et resultat av den økende frykten for resesjon, som investorene nå opplever som den største eksterne risikoen for sine porteføljer (18%).

Les også:  LESERINNLEGG: Norsk bistand gir ikke verdens fattige økt velstand

Siden forrige kvartal har antall investorer som føler seg trygge på egne investeringer og på den globale og nasjonale økonomien blitt redusert med henholdsvis 3, 2 og 9 prosentpoeng. Dette viser til at norske investorer er mer pessimistiske til sin nasjonale økonomi enn hva resultatet er på global basis (reduksjon på 5 prosentpoeng).

eToros globale markedsstrateg Ben Laidler kommenterte funnene fra den nylige rapporten:

Les også:  Mittanbud innfører verifisering med BankID

– Retailinvestorer returnerte raskt til aksjemarkedene etter bunnpunktet i oktober 2022, og har nå en mer forsiktig tilnærming til dagens økonomiske situasjon. Dette til tross for at S&P 500 har økt med over 20 % i løpet av 2023. Med økende frykt for resesjon og fallende jobbsikkerhet ser det ut til at den økonomiske realiteten synker inn hos fler og fler.

Til tross for at sentimentet har falt, er det fortsatt mange retail-investorer som velger å støtte markedene. I løpet av de siste tre månedene valgte 43% av investorene å øke sitt investeringsbeløp, mens bare 11% reduserte sine bidrag. Bildet er lignende de neste tre månedene, hvor 37% planlegger å øke sitt investeringsbeløp, og 11% sier de vil redusere det.

Les også:  Rentekutt: Rekordtrafikk for Landkreditt Bank

Videre har retail-investorene sterk tro på enkelte sektorer, og teknologisektoren leder helt klart an etterfulgt av energisektoren. Da investorene ble spurt om hvilken sektor de ville øke investeringene sine i for resten av 2023, svarte 22 % teknologi, mens 16 % svarte energi, og 15 % eiendom. De minst attraktive sektorene var forbrukervarer (1%) og kommunikasjon (2%).

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.