Miljøtet i grenseområdene var hovedtemaet for «Pasvikseminaret 2021» som ble organisert av Troms og Finnmark fylkeskommune i samarbeid med Sør-Varanger kommune.
Hensikten med det årlige Pasvikseminaret er å gi lokalbefolkningen og lokale politikere informasjon om miljøsituasjonen i grenseområdet mellom Norge og Russland. Programmet fokuserte på forurensning fra nikkelverket og overvåking av miljøet i grenseområdet.
Aktivitetene til Norilsk Nickel har vært hovedfokus for seminaret i mange år, men for første gang på mange år har norske forskere funnet positive nyheter fra Russland.
Tore Flatlandsmo Berglen, forsker ved Norsk institutt for atmosfærisk forskning (NILU), bemerket en betydelig forbedring av luftkvaliteten i grenseområdet. Berglen husket 70-80-tallet, da en av avdelingene til Norilsk Nickel årlig sendte ut 400 tusen tonn svoveldioksid i atmosfæren, på 90-tallet falt dette tallet til 100 tusen tonn. Etter nedleggelsesanlegget i Nikel i desember 2020 oppfyller innholdet av svoveldioksid og tungmetaller i atmosfæren ved grensen mellom Norge og Murmansk-regionen alle internasjonale krav.
– Og jeg vet at disse utslippene fra Kola MMC vil fortsette å synke. Sammenlignet med 2015 vil dette tallet være 85 prosent. Dette er veldig positive nyheter. Luftkvalitetsspørsmål blir løst i riktig retning. Vi har snakket om dette i mange år, og til slutt er problemet løst, utslippene betydelig redusert. Dette er den beste presentasjonen jeg noensinne har presentert, sier Tore Berglen.
Tidligere ble det rapportert at russiske Norilsk Nickel, verdens største produsent av nikkel og palladium, stengte smelteverket i byen Nikel i Nord-Russland på slutten av 2020. Kola er et datterselskap av Norilsk Nickel på Kolahalvøya med miner og fabrikker i Zapolyarny, samt metallurgiske anlegg i Monchegorsk og et anlegg i Nikel, som stengte i slutten av desember 2020.
De norske miljøvernerne som deltok på seminaret bemerket også positive endringer, det samme gjorde representater for norske myndigheter.
– Vi ser eksempler på hva som allerede er gjort. Og dette gjør at vi med tillit kan planlegge vårt fremtidige samarbeid og prosjekter, sier seniorrådgiver Anne Fløgstad Smeland hos Statsforvalteren i Finnmark.