Norske forskere: Endelig gode nyheter fra Norilsk Nickel

finnmark troms

Miljøtet i grenseområdene var hovedtemaet for «Pasvikseminaret 2021» som ble organisert av Troms og Finnmark fylkeskommune i samarbeid med Sør-Varanger kommune.

Hensikten med det årlige Pasvikseminaret er å gi lokalbefolkningen og lokale politikere informasjon om miljøsituasjonen i grenseområdet mellom Norge og Russland. Programmet fokuserte på forurensning fra nikkelverket og overvåking av miljøet i grenseområdet.

Aktivitetene til Norilsk Nickel har vært hovedfokus for seminaret i mange år, men for første gang på mange år har norske forskere funnet positive nyheter fra Russland.

Les også:  Bane NOR satser grønt med nye hybridlokomotiver

Tore Flatlandsmo Berglen, forsker ved Norsk institutt for atmosfærisk forskning (NILU), bemerket en betydelig forbedring av luftkvaliteten i grenseområdet. Berglen husket 70-80-tallet, da en av avdelingene til Norilsk Nickel årlig sendte ut 400 tusen tonn svoveldioksid i atmosfæren, på 90-tallet falt dette tallet til 100 tusen tonn. Etter nedleggelsesanlegget i Nikel i desember 2020 oppfyller innholdet av svoveldioksid og tungmetaller i atmosfæren ved grensen mellom Norge og Murmansk-regionen alle internasjonale krav.

– Og jeg vet at disse utslippene fra Kola MMC vil fortsette å synke. Sammenlignet med 2015 vil dette tallet være 85 prosent. Dette er veldig positive nyheter. Luftkvalitetsspørsmål blir løst i riktig retning. Vi har snakket om dette i mange år, og til slutt er problemet løst, utslippene betydelig redusert. Dette er den beste presentasjonen jeg noensinne har presentert, sier Tore Berglen.

Les også:  HV deler erfaringer gjennom ny forening: Heimeverssamfunnet etablert

Tidligere ble det rapportert at russiske Norilsk Nickel, verdens største produsent av nikkel og palladium, stengte smelteverket i byen Nikel i Nord-Russland på slutten av 2020. Kola er et datterselskap av Norilsk Nickel på Kolahalvøya med miner og fabrikker i Zapolyarny, samt metallurgiske anlegg i Monchegorsk og et anlegg i Nikel, som stengte i slutten av desember 2020.

De norske miljøvernerne som deltok på seminaret bemerket også positive endringer, det samme gjorde representater for norske myndigheter.

Les også:  Statsbudsjettet 2022: - Gode klimagrep, men altfor svakt på natur

– Vi ser eksempler på hva som allerede er gjort. Og dette gjør at vi med tillit kan planlegge vårt fremtidige samarbeid og prosjekter, sier seniorrådgiver Anne Fløgstad Smeland hos Statsforvalteren i Finnmark.

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.