Norge viser vei med hydrogenferjer mellom Bodø og Lofoten

Samferdselsdepartementet

– Norge har ambisiøse mål og forpliktelser på klimaområdet. Derfor er det svært gledelig at vi er verdensledende på nye klimavennlige måter å reise på. Den første hydrogenferja er snart i drift i Rogaland. At framtidens ferjer mellom Bodø og Lofoten også skal gå 100 prosent på hydrogen, er en ny klimamilepæl, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.

Tirsdag 25. januar ble det markert at Statens vegvesen har inngått kontrakt med Torghatten Nord om å drifte hydrogenferjer på sambandet Bodø-Røst-Værøy-Moskenes. De nye ferjene skal settes i drift fra 1. oktober 2025.

Les også:  St. Eystein skole i Bodø feirer 20 år!

– Vi har blitt vant til elferjer over hele Norge. Her var Norge i front. Noen ferjer seiler over ekstra lange strekninger. Slik som ferjesambandet mellom Bodø og Lofoten, som tar tre timer over Vestfjorden. På slike samband er batterier rett og slett ikke godt nok. Derfor er hydrogen et veldig godt alternativ. Jeg gleder meg til å følge den videre utviklingen, sier Nygård.

Les også:  Redusert kapasitet på Bognes - Lødingen

Ferja på sambandet Hjelmeland-Nesvik i Rogaland regnes som verdens første hydrogenferje. Den kommer i drift i løpet av 2022. Her skal ett av to fartøy gå 50 prosent på hydrogen.

Kontrakten som nå er signert er den andre i Norge. Ferjesambandet over Vestfjorden vil likevel bli Norges første med fullskala hydrogenferjer.

– Norge har over 120 ferjesamband. Det er nesten en del av vår identitet. Derfor er det naturlig at vi tester ut klimavennlige løsninger, som på det korte ferjesambandet i Rogaland. Elferjer er en suksess, og jeg håper hydrogenferjer også kan bli det. Spesielt der batterier ikke strekker til i dag, som over Vestfjorden. På den måten kan Norge fortsatt være i front – også på hydrogensiden, sier samferdselsministeren.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.