Nordmenn bruker for mye og bekymrer seg for julehandelen

juletre

Flere enn 1 av 3 bruker mer på julen enn de har råd til, mens 1 av 4 bekymrer seg for om de i det hele tatt har råd til å kjøpe julegaver. Det viser en ny undersøkelse fra Lindorff.I tiden før jul legger vi nordmenn igjen milliarder av kroner i butikkene på gaver, pynt og mat.

Ifølge den ferske forbrukerundersøkelsen European Consumer Payment Report (ECPR), som Lindorff står bak, svarer i overkant av 1 av 3 at de handler for mer enn de har råd til i forbindelse med jul. Det er en lite oppgang fra i fjor.

Les også:  LESERINNLEGG: Bilistene flås og bompengene sløses!

– Det bekymrer oss at stadig flere bruker mer på julefeiringen enn de har råd til. Vi ser konsekvensen av dette etter nyttår med en markant økning i antall inkassosaker, sier Siv Hjellegjerde Martinsen, administrerende direktør i Lindorff.

I første kvartal i år mottok Lindorff 12 prosent flere inkassosaker enn i kvartalet før. Noe av dette skyldes at mange kreditorer utsetter å sende saker til inkasso til etter julehøytiden. Men hovedårsaken er at mange handler for mer enn de har råd til i ukene før jul. 

Les også:  Undersøkelse om kundeforhold: – Norsk kundelojalitet vil bli satt på prøve i 2024

Det høye forbruket i slutten av november og desember behøver ikke å føre til inkasso, men ECPR-undersøkelsen viser at 28 prosent opplever januar som årets vanskeligste økonomiske måned. 

– Dette er et problem man kan ta kontroll over ved å lage en oversikt over hvor mye man har råd til å bruke på mat, gaver og pynt i forbindelse med julen, sier Hjellegjerde Martinsen.

Les også:  Bodø-ungdommer vil lage handlenett med nord-norske kraftgloser på

Det er ikke bare de som handler over evne i tiden før jul som skaper bekymring. Ifølge undersøkelsen er 1 av 4 engstelige for om de i det hele tatt har råd til å kjøpe julegaver. Det er et høyt antall, og forteller at mange lever med en stram økonomi.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.