Nofir i Bodø brøt «magisk» grense i ny rekord

Arnt E. Pedersen Iris Salten

Bodøbedriften Nofir har mottatt over 400 forsendelser med fiskeri- og oppdrettsredskap til gjenvinning og går mot knusende rekord i 2023.

– Det er helt spinnvilt, og en skikkelig opptur all den tid det er nedgangstider både i råvare,- og materialpriser, og generelt dyrt over hele linja. Samtidig er dette en stor bragd, og resultatet av langsiktig arbeid, sier en smørblid logistikk- og innkjøpsansvarlig Kristian Sandbakk Hansen i Nofir.

Gjenvinningsselskapet fra Bodø har de siste årene kunne rapportert om rekordår etter rekordår. Det inneværende året setter to streker under ordet: allerede i slutten av november nådde selskapet den «magiske grensen» på 400 forsendelser, som Sandbakk Hansen kaller det.

Les også:  HENT tildelt milliardkontrakt på Nye Bodø lufthavn

Året Nofir har mottatt mest redskap, 7428 tonn i 2017, endte opp med 330 forsendelser ved årets slutt. I 2021 ble det rekord på antall forsendelser: hele 344 trailere med kassert fiskeri- og oppdrettsredskap. 

– Vi hadde nok ikke sett for oss å nå 400 på veldig, veldig lenge, så det er en skikkelig motivasjonsboost når det er trått på enkelte andre fronter med høye priser på det meste, sier Sandbakk Hansen.

Øistein Aleksandersen, daglig leder i Nofir, er spent på hvordan året ender og mener det er godt nytt for fiskeri- og oppdrettsnæringa.

– Nå har vi allerede samarbeidet med, og samlet inn redskapene til nær sagt alle de viktigste aktørene i Norge over lengre tid. Samtidig har vi fortsatt å jobbe mot nye aktører, andre land og generelt forsøkt å opplyse mer om hvor mye som er mulig å få til på gjenvinningsfronten, all den innsatsen lønner seg nå, sier Aleksandersen.

Les også:  Forsvarsministeren åpner Øvelse Nord i Bodø

Han viser blant annet til at Island har vokst frem som Nofirs nest største marked, samarbeid med aktører i andre deler av gjenvinningsbransjen og at Nofir har vært godt rustet i møte med strengere krav til eksport etter harde runder med reguleringer i 2018 og 2021. 

– Som den største aktøren på feltet har vi måttet ha alt på det rene ganske lenge nå, og som et resultat får vi inn noe mer redskap når andre aktører får eksport-stopp og lignende. Det viktigste er uansett at det gjenvinnes mer enn noensinne, og det er en stor stjerne i boka for både fiskeri, for oppdrett og for gjenvinning, avslutter Aleksandersen, og legger til at det fortsatt er et stykke å gå. 

Les også:  Oversikt: Aktiviteter i Bodø Sentrum 2024

En rapport fra Handelens Miljøfond viser at de blå næringene «bare» er 35% sirkulære i dag, men samtidig er næringene som er best på vei til å oppnå en sirkularitetsgrad på 81% innen 2030.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.