Utvider sesongen for snøkrabbefisket

Nærings- og fiskeridepartementet

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen vil utvide snøkkrabbefisket til 10. juli. Dermed får fiskerne ni ekstra dager på seg før fisket stenger.

– Det foregår for tiden et godt snøkrabbefiske på norsk sokkel i Barentshavet. Vi ønsker å legge til rette for at flåten skal få utnytte dette fisket fullt ut før det stoppes, sier fiskeri- og sjømatministere Odd Emil Ingebrigtsen.

For å beskytte snøkrabben når den skifter skall, stenges fisket en periode. Fisket skulle i år opprinnelig stenges 1. juli. Nå utsettes stengningen til 10. juli. Snøkrabbefisket vil da være stengt til og med 30.september.

Les også:  Over 400 norske bedrifter konkurs i mars - Høyeste konkurstall på mange år

Endringen kommer etter en skriftlig høring om fisket etter snøkrabbe.

Samtidig som sesongen utvides, må fartøyene belage seg på å fiske med færre teiner. Tidligere kunne hver båt ha 12 000 teiner. Antallet reduseres nå til 9000.

– Vi har krav om at teinene skal røktes hver tredje uke. Dette forhindrer at teiner blir lagret unødig i sjøen, og reduserer risiko for spøkelsesfiske. Det er viktig at aktørene er i stand til å frakte redskapet til land, fortrinnsvis på én tur. 9000 teiner er ifølge næringen selv et antall som er håndterlig, sier fiskeri – og sjømatministeren.

Les også:  KS fornøyd med lakseskatten: - Mer inntekt til havbrukskommuner

Krav om å merke snøkrabbeteier med vak oppheves. Vakene kan drive med is og flyttes slik at de blir vanskelig å finne igjen. I en snøkrabbe-lenke skal hver teine i hver ende av en krabbelenken merkes.

Minstemålet for snøkrabbe reduseres fra 100 mm skjoldbredde til 95 mm skjoldbredde. Hensynet er å beskytte de kjønnsmodne hannene og å sikre reproduksjonspotensialet til krabben, samtidig som vi ivaretar den praktiske utøvelsen av fisket.

Les også:  Skreien kom så sent i år at flere må permittere

De nye reglene om redusert minstemål, oppheving av krav til bruk av vak og innstramming av redskapsbegrensningen gjelder fra 10. juli 2020.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.