Nesten en million nordmenn har gitt noe brukt til jul

juletre

Stadig flere nordmenn ønsker å både gi og få noe brukt til jul. Ferske tall fra en undersøkelse gjort av Norstat for FINN, viser at en av fire nordmenn over 18 år har gitt bort brukte julegaver.

FINN har fulgt med på endringer i nordmenns holdninger til brukte julegaver de siste tre årene. Vi ser av resultatene at flere og flere blir mer positive både til å gi og til å få brukte julegaver over tid. I år er 29 prosent positive til å gi brukte julegaver og 42 prosent er positive til å få, noe som er oppgang fra i fjor. Halvparten av de mellom 18 og 49 er positive til å få brukte julegaver i år, og dette kan tyde på et generasjonsskifte der unge og småbarnsfamilier er mer bevisste på både økonomi- og miljøaspektet ved å kjøpe brukt.

Les også:  Den nye trendgrønnsaken: Brokkolini

– Det er svært hyggelig å se at folk i hele landet blir mer og mer bevisste på gjenbruk og bruker FINN som en bruktbutikk, sier produktdirektør på FINN torget, Kathrine Opshaug Bakke.

Pandemien vi har vært utsatt for har kanskje gjort oss mer bevisst på økonomien vår, og det kan ha innvirkning på årets julehandel. Opshaug Bakke mener årets gjenbruksjul er starten på en ny julegavetrend. 

– 2020 har vært et annerledes år, og mange har fått øynene opp for hvordan vi bruker tiden og ressursene våre. Vi kommer til å se smartere forbruk der det å kjøpe og gi bort brukt blir sett på som et reelt alternativ til å kjøpe nytt, sier hun.

Les også:  Norsk Folkehjelp: Svært rolig påske for de frivillige i beredskap

Undersøkelsen viser også at det viktigste når man gir bort en gave er at den inneholder noe som er personlig og at det er noe mottakeren ønsker seg. Bruktmarkedseksperten Opshaug Bakke mener det å gi bort en brukt julegave bidrar til å vise at gavegiveren bryr seg om mottakeren.

– Det tar gjerne litt tid å jakte en passende bruktskatt på FINN, og sjansen for å finne noe unikt er stor. Å kjøpe brukt har etter hvert blitt ganske trendy i de fleste miljøer, og det signaliserer også et samfunnsengasjement og ønske om å bidra smart og positivt. Det er med andre ord masse omsorg på alle nivå, når vi gir bort gaver vi har funnet i bruktmarkedet, sier hun.

Les også:  Advarer: – Våris kan være kritisk!

Et morsomt funn i undersøkelsen er at halvparten av oss kjøper julegaver til et kjæledyr. Det er typisk unge og kvinner som synes dette er en koselig oppmerksomhet å gi til sin bestevenn i julen.

– På FINN torget kan man kjøpe alt fra hundesekk, seng og potesko til akvarium og fine leker til katten til en billig penge, forteller Opshaug Bakke.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.