Mattilsynet: Vaniljeis er ikke bare vaniljeis!

iskrem

Utvalget av is på boks er variert, med mange ulike ingredienser og smaker. Hvis du er opptatt av næringsinnholdet i vaniljeis, kan det være lurt å ta en titt på ingredienslisten.

Mattilsynet har undersøkt næringsstoffer, tilsetningsstoffer, aromastoffer og tungmetaller i is med forskjellige smaker, is med og uten sukker og plantebasert is. Mattilsynet undersøkte 21 forskjellige typer is på boks, hvorav 12 var med vaniljesmak. 

– Analyser av forskjellige varianter av vaniljeis viser at innholdet av næringsstoffer varierer mye. Noen inneholder for eksempel mer fløte enn skummet melk, noen er uten tilsatt sukker og noen er basert på plantefett. Såkalte «billigvarianter» inneholder mer vann og mindre fett. Vaniljeis er altså ikke bare vaniljeis, sier Ellen Kielland, seniorrådgiver i Mattilsynets seksjon kjemisk mattrygghet. 

Les også:  4 av 10 nordmenn bruker skjerm daglig mens de spiser

Analysene viser også variasjon i fettsyresammensetning, protein, karbohydrater, kalsium og jod. Forskjellene skyldes at ingrediensene varierer i de ulike produktene.  

Det er lite tungmetaller og prosessfremkalte stoffer i de analyserte produktene. Tilsetningsstoffene og aromastoffene som det ble analysert for i enkelte av produktene, var under de gitte grenseverdiene i regelverket.

Is som er basert på melk og fløte, inneholder som forventet protein, mettet fett, kalsium, vitamin K, men også kalium og jod. Plantebasert is laget på havre og kokos- og rapsolje, inneholder lite protein, men både mettet og umettet fett.  

Les også:  Datingekspertens fem beste tips til en god førjulsdate

Vaniljeis uten tilsatt sukker, inneholder nesten 12 prosent kostfiber, som er tilsatt i form av polydekstrose.

I samme analyseprosjekt undersøkte Mattilsynet også to typer plantebasert pålegg med samme bruksområde som skinke. Sammenlignet med vanlig skinke, inneholder de plantebaserte påleggene mindre protein, B-vitaminer og kalsium, og mer vann, karbohydrat og kostfiber.

Resultatene fra analyseprosjektet vil bidra til nye næringsstoffverdier for is på boks og plantebasert pålegg i Matvaretabellen versjon 2023. 

Les også:  3 av 10 unge krasjer og stikker av!

Analysene vil også inngå som del av grunnlaget for beregning av inntak av ulike næringsstoffer for enkeltpersoner og grupper av befolkningen gjennom de nasjonale kostholdsundersøkelsene. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.