– Mange er ikke klar over at de i realiteten går rundt med mange hundre tusen kroner i lomma

gjensidige

– Nyere biler kan så og si ikke stjeles uten originalnøkkelen, med mindre du er profesjonell biltyv, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige Forsikring.

I de aller fleste tyveriene av nyere biler blir originalnøkkelen brukt av tyvene. Med stadig mer teknologi i bilene, er bilnøkkelen blitt «nøkkelen» til alt. I tyveriene som blir rapportert inn til forsikringsselskapet har tyvene i de fleste tilfellene brukt bilens originalnøkkel.

– Mange er nok ikke klar over at de i realiteten går rundt med mange hundre tusen kroner i lomma, fortsetter Rysstad og sikter til bilens verdi.

Forsikringsselskapets statistikk forteller at den aller største årsaken til biltyverier er at eieren har mistet nøkkelen. Enten ved at den er blitt stjålet, mistet eller gjenglemt.

Les også:  Slik pakker du feriebilen

Typiske steder hvor nøkler blir stjålet er i eller ved bilen, fra jakke og ytterklær på offentlige steder, garderober, eller i hjemmet til bileieren, forteller kommunikasjonssjefen.

– Hadde folk vært mer påpasselige med sine bilnøkler, kunne mange av biltyveriene vært unngått, sier Rysstad.

Forsikringsselskapene ser også en klar sammenheng mellom tyverisikringen på bilene og om de blir stjålet.

– Vi ser en klar sammenheng på dette. Har bilen tyverisikring er sannsynligheten mindre for at den blir utsatt for tyveri. Biler produsert før midten av 90-tallet er langt mer utsatt enn nyere biler med bedre tyverisikring.

Les også:  Nettsvindel øker: Nå får du advokathjelp online

En av de viktigste grunnene til dette er startsperre som begynte å innfases i 1995. Fra 1999 ble så og si alle bilmodeller produsert med startsperre etter at den tyske forsikringsbransjen hadde presset på å innføre dette.

– Om en bil blir stjålet eller ikke, har altså mer med faktorer som hvor den er parkert, om den er låst, og hvilke sikkerhetsutstyr som er montert for å forhindre tyveri (alarm, startsperre etc.), enn hvilken biltype det er, forklarer Rysstad.

Les også:  Mange unge har ikke reiseforsikring

I tillegg finnes det også det som gjerne kalles «bestillingstyverier»

– Dette er gjerne dyre, attraktive biler hvor profesjonelle biltyver stjeler bilene og fører dem ut av landet i løpet av svært kort tid.

Statistikken til Gjensidige forsikring for de siste tre årene viser at antallet biltyverier er stabilt.

– Antallet biltyverier har vært lavt. Noe som også gjenspeiler seg i tallene vi har. Det tror vi har en direkte sammenheng med tyverisikring av nyere biler, sier Rysstad.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.