Lanserer ny bok om Tysfjord-skandalen i Bodø

cappelen damm

Etter den store overgrepssaken i Tysfjord er det et spørsmål mange stiller seg: «Hvordan kunne dette skje? Og hvordan kunne skepsisen til storsamfunnet gå i arv i generasjoner?»

Nå er Anne-Britt Harsem aktuell med en ny bok fra det lulesamiske miljøet i Tysfjord som har fått tittelen «Lena fra Tysfjord En historie om rasisme, svik og forsoning».

Harsem har tidligere skrevet boken Den mørke hemmeligheten i Tysfjord, en beretning om de seksuelle overgrepssakene i Tysfjord og om hvordan samfunnet sviktet, formidlet gjennom et av ofrenes historie – det var også en historie om voksnes ansvar for barn og den klassiske konflikten mellom storsamfunnet og små, lukkete miljøer. 

Fornorskingspolitikk, rasehat og rasisme
Den nye boken, «Lena fra Tysfjord», har en annen vinkling enn den første boka.

Les også:  Kommunale boliger: 15 kommuner i Nordland bruker denne nyvinningen

Harsem forteller: – Her blir leserne tatt med både en og to generasjoner tilbake i tid. Vi får et innblikk i hvordan det var å vokse opp i det lulesamiske miljøet i Tysfjord etter krigen da Nord-Norge var en fattig landsdel, Tysfjord en fattig kommune og samene nederst på rangstigen. Isolerte. Undertrykte økonomisk, sosialt og kulturelt. Boken tar opp viktige temaer som fornorskingspolitikk, rasehat og rasisme. Hvilke konsekvenser det har hatt å tilhøre denne minoriteten i Norge og hvordan det føles å være født til same.

Lot som han ikke så hånflirene eller hørte tilropene
Skildringene i boken er sterke og nære, og vi får høre om undertrykkelse, hva det gjør med et menneske, et folk, om lulesamene i Tysfjord. Her er et lite utdrag som illustrerer dette:

Les også:  Nye tall: Bodø kommune er den 64. dyreste kommunen å eie bolig

«De kalte oss trolltamper og andre stygge ting. Hvorfor? Vi var jo ikke det. Hjemme i Bygda var far en snill mann. Han var respektert. En som hadde svar på det meste og som ville familien sin godt. Når vi reiste inn til Kjøpsvik ble han en liten mann med bøyd hode som smøg seg inn i kjøpmannens lokale og lot som han ikke så hånflirene eller hørte tilropene. En som ikke tok igjen når kjøpmannen hermet etter den gebrokne norsken hans. Jeg skulle så mange ganger ønske at han gjorde det, tok igjen, men han gjorde aldri det. Far var en beskjeden mann. Når vi var i Kjøpsvik var han ikke faren min. Han var en annen og jeg likte det ikke»

Hamarøy bibliotek arrangerer turné
I forbindelse med boka er forfatter Anne-Britt Harsem nå på foredragsturné til bibliotekene i Bodø, Hamarøy, Steigen og Narvik. I foredraget forteller hun om historien til Lena fra Tysfjord og oppveksten som same under fornorskingen.

Les også:  St. Eystein skole i Bodø feirer 20 år!

Hun kommer også inn på sin forrige bok, «Den mørke hemmeligheten i Tysfjord», der Lenas datter Liv fortalte om sin oppvekst med overgrep og omsorgssvikt.

26.8. kl.19.00 kommer forfatteren til Stormen bibliotek i Bodø. Les mer om erstatning etter seksuelle overgrep her.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.