Kvinner får dårlig samvittighet av julematen

stearinlys

I en ny undersøkelse kommer det frem at mange kvinner sliter med matskam i høytiden. 2 av 3 kvinner under 45 år sier de får dårlig samvittighet av alt julematen.

Totalt svarer over halvparten av befolkningen at de i forbindelse med alle festlighetene i desember får dårlig samvittighet for å spise for mye usunn mat, men verst står det til med yngre kvinner – der svarer hele 65 prosent at de kjenner ekstra på den dårlige følelsen etter at de har kost seg med julemat.

Les også:  Fiskeriministeren på klippfisk-frieri i Portugal

Dette viser en landsrepresentativ undersøkelse utført av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

Ernæringsrådgiveren i Melk.no mener det er synd at mat i økende grad blir forbundet med skam og dårlige følelser, snarere enn matglede og kos.

– Mange av oss opplever å stå i en spagat hele desember mellom hyggelige sammenkomster med mye god mat og drikke på den ene siden, og et uromoment av angst og frustrasjon rundt matgildet på den andre siden, sier Terese Glemminge Arnesen i Melk.no.

Les også:  Vinterferien kan starte med underkjølt regn: - Slik kommer du deg trygt frem

Et godt råd ifølge ernæringsrådgiveren er å tenke på at det ikke er mellom jul og nyttår som er avgjørende, men heller maten man spiser mellom nyttår og jul som virkelig teller.

– For å ha et sunt kosthold generelt, kommer du langt med helt vanlig mat kombinert med sunne måltidsvaner og fysisk aktivitet. En passelig mengde grove kornprodukter, meieriprodukter, kjøtt og fisk, og rikelig med frukt og grønnsaker, sier Glemminge Arnesen.

Les også:  Spar penger: Dette kan du gjøre med middagsrestene

Kostholdsrådgiveren mener det er positivt å ha fokus på helse og kosthold, men at det derimot ikke er sunt om julen blir en tid hvor mange kjenner på skam og forvirring fremfor matglede.

– Det er synd at så mange sitter igjen med dårlig samvittighet i en tid hvor det skal være lov å kose seg litt ekstra og kjenne på den gode matgleden, avslutter Glemminge Arnesen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.