Elbilforeningen om 2024: Tror på 95 prosent elbiler

tunnell

– Avgiftsøkningen for nye forurensende biler er et helt nødvendig grep på veien mot hundre prosent utslippsfritt nybilsalg i 2025, sier generalsekretær i Norsk elbilforening, Christina Bu.

Generalsekretæren i Elbilforeningen mener elbilandelen må passere 95 prosent i 2024, og det tror hun også er mulig å få til.

Ladbare hybridbiler vil få om lag 50 000 kroner i økt kjøpsavgift neste år. En vesentlig del av økningen kommer av at bilene ikke lenger får rabatt i vektkomponenten i engangsavgiften.

Christina Bu gleder seg over at vi snart kan vinke farvel til en bilteknologi som i realiteten nå er et hinder for det viktige klimamålet i 2025.

Les også:  LESERINNLEGG: Ordføreropprør mot regjeringens elbiltvang

– Hybridbiler har utspilt sin rolle etter at langt flere elbilmodeller med lengre rekkevidde har kommet på markedet, sier hun.

For elbiler blir det derimot ingen endringer i kjøpsavgiftene ved nyttår.

I 2023 flatet elbilandelen i nybilsalget ut etter mange år med sterk årlig vekst. Både innføring av moms og en ny vektavgift på alle biler, inkludert elbiler, bidro til brems i elbilsatsingen.

Innføringen av avgiftene på elbil ga elbil-bonanza før nyttår i fjor. I år ser vi ikke den samme effekten for ladbare hybridbiler.

Les også:  Biskopene kritisk til å utvide grensen for selvbestemt abort

– Dette kan kanskje tyde på at forurensende biler har tapt sin popularitet allerede før de økte avgiftene slår inn, mener Christina Bu. 

Regjeringen har varslet at i 2024 kommer endringer i moms-regelverket for å øke andelen elbiler i leasing-markedet. Dette bidrar til at Elbilforeningen har tro på høy elbilandel.

– Vi i Elbilforeningen har lenge etterlyst tiltak for å øke elbilandelen i leasing- og næringsmarkedet, og det må skje i 2024 for at vi skal nå 2025-målet, sier Bu. 

Les også:  Stortingspresidenten til Frankrike

Det siste året før 2025 er spesielt spennende, og Christina Bu minner om at det kun skal selges elbiler når vi går inn i 2025.

– Vi har klart å øke elbilandelen i store byks  flere ganger før. I år er vi langt mer optimistiske enn i fjor, fordi statsbudsjettet nå har gitt et klart konkurransefortrinn for helelektriske biler, avslutter Christina Bu. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.