Klar beskjed fra single: – Slutt med ghosting og si det som det er

buss iphone

Dere har datet eller chattet en stund, du kjenner sommerfuglene i magen og gleder deg til telefonen plinger. Plutselig hører du ikke noe mer fra hen, og i verste fall er du blokkert. Hva skjedde?

Ghosting er et kjent fenomen i datingverdenen. Ifølge en undersøkelse gjort blant brukerne av happn, svarer de fleste at de setter pris på ærlighet fremfor å bli «ghostet».

Simone Quist Mathiesen, datingekspert i happn for Norge, oppfordrer single nordmenn til å oppføre seg på datingapper slik de ville gjort i det virkelige liv.

– Ghosting forekommer sannsynligvis så ofte fordi det er så enkelt å avslutte et forhold på denne måten. Selv om folk ikke selv liker å bli ghostet, er det lett å ta den enkleste utveien. Istedenfor å skape en unødvendig usikkerhet hos den andre personen, er det bedre å si det som det er. Det er helt ok å føle at man ikke passer sammen, men vær modig nok til å si det, sier Mathiesen.

Les også:  Her ruller Telia ut 5G i Nordland i sommer

Ifølge eksperten kan gjentatte handlinger som ghosting føre til at flere vegrer seg for å date eller for å ta initiativ, i frykt for å bli ghostet.

– Det er ingen hyggelig måte å avslutte på. Jeg tror vi må minne hverandre på at de fleste har det samme målet på en datingapp, og at vi heller bør heie på hverandre, sier hun.

Oppfører seg annerledes i virkeligheten
I tillegg til ghosting oppgir 30 prosent av brukerne at de synes daten oppfører seg annerledes i virkeligheten, enn de gjør på appen.

– De fleste er nok nervøse før et første møte, som gjør at man fort kan bli litt tilbakeholden. Det er helt ok å være mer frempå i appen, men prøv å finne en balanse slik at det ikke blir for stor forskjell når dere først møtes, sier Mathiesen.

Ifølge Mathiesen kan stor forskjell i oppførsel bak skjerm og i virkelighet føre til at flere velger å «ghoste», fordi de kan føle at personen ikke har vært seg selv i samtalene i appen.

Les også:  Her ruller Telia ut 5G i Nordland i sommer

– Husk at vedkommende kjenner deg som den personen hen har chattet med i det siste. Prøv derfor å unngå strofer på nettet som du aldri ville sagt i virkeligheten, sier Mathiesen.

Ta ansvar og bli en bedre dater
På spørsmål om hvordan brukerne ønsker at man oppfører seg på en datingapp svarer flere blant annet «Som de er på melding. Vil at de skal være hyggelige og åpne, og at de er den de sier de er», «Respektfullt. Ikke oppføre seg annerledes enn hva de er i virkeligheten», og «Være seg selv og gjenspeile, dessverre stemmer ikke alltid profilen med hvordan man faktisk er».

– Vi ser at det er mange som generelt etterlyser mer ærlighet. Det er jo grunnlaget for å kunne bygge en god relasjon, og selvfølgelig viktig når man dater, sier Mathiesen.

Flere svarer også «Svare på meldinger som er av normal og høflig karakter. Opplever alt for mye ghosting» og «Slutt med ghosting. Lite seriøst». Mathiesen oppfordrer flere til å ta ansvar.

Les også:  Her ruller Telia ut 5G i Nordland i sommer

– Det er ingen tvil om at online dating og datingapper har forandret måten vi innleder, danner og avslutter romantiske forhold på. Samtidig kan vi ikke legge all skyld på en app eller datingside. Vi må selv ta ansvar for vår oppførsel mot de vi dater, avslutter Mathiesen.

Brukernes tips til hvordan du bør oppføre deg på og utenfor datingapper

  1. Selv om det er helt greit å være sjenert: vær den samme personen i virkeligheten som du er bak skjermen.
  2. Oppfør deg som en hyggelig person, som viser interesse i samtalen.
  3. Vær høflig og seriøs. Gi beskjed mot slutten av daten om dette er noe å satse videre på eller vennlig og respektfullt takke nei til nytt møte.
  4. Du trenger ikke å vente på at den første meldingen blir sendt, det er helt greit å sende den først noen ganger.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.