Kina åpner for import av fiskemel og fiskeolje

Nærings- og fiskeridepartementet

Kinesiske myndigheter har offentliggjort at de åpner opp for import av fiskemel og -olje fra Norge. Muligheten til å eksportere disse produktene til Kina har vært sterkt ønsket av næringen.

– Med denne godkjenningen setter vi strek for et arbeid som har pågått i tre år. Kina er verdens største marked for sjømat og den største produsenten av oppdrettsfisk. Jeg er glad for at norske bedrifter nå får anledning til å eksportere sine mel- og oljeprodukter til det kinesiske markedet, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen.

Les også:  Fiskeriministeren på klippfisk-frieri i Portugal

General Administration of Customs China (GACC), som er ansvarlig for import- og tollspørsmål, har nå publisert en liste med 27 norske aktører som godkjennes for eksport til Kina. Godkjenning trer i kraft umiddelbart, og har en varighet på fem år. 

Prosessen med å få godkjent produktene startet etter forespørsel fra næringen i 2017. Godkjenningen som nå er på plass kommer som et resultat av lang tids arbeid og god dialog mellom Mattilsynet og Nærings- og fiskeridepartementet og GACC. Den norske ambassaden i Beijing har bidratt i betydelig grad til det gode samarbeidet.

Les også:  Fiskeriministeren på klippfisk-frieri i Portugal

På verdensbasis eksporterte norske bedrifter i fjor totalt 115 000 tonn fiskemel og -olje til såkalt ikke-humant konsum. Verdien var nær 1,5 milliarder kroner.

– Situasjonen med korona kan på kort sikt likevel bety at fiskemel og fiskeolje til fôrproduksjon best anvendes her hjemme, fordi næringen har behov for fôr. Jeg går ut fra at næringsaktørene gjør nødvendige og gode avveininger, sier fiskeri- og sjømatministeren.

Les også:  Fiskeriministeren på klippfisk-frieri i Portugal

I tråd med det kinesiske importregelverket trenger de godkjente bedriftene likevel en lisens før de kan starte eksporten til Kina. Bedrifter som ønsker å eksportere til Kina søker selv om denne lisensen. Det er det kinesiske landbruksdepartementet, Ministry of Agricultural and Rural Affairs, som utsteder lisensene.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.